Tocar terra
Societat 29/05/2022

Pagesos i ramaders que van per feina

Mateu Morro
3 min
El sus a la festa del Wine Days de la DO Binissalem serà dia 3 de juny al claustre de Sant Francesc.

Wine Days de la DO Binissalem

Unes jornades per promoure el turisme enològic amb diverses activitats

Dijous es va presentar el programa d’actes del Wine Days organitzat per la Denominació d’Origen Binissalem, amb un acte al nou celler Can Fumat, de Binissalem mateix. Els actes es duran a terme entre el 2 i el 12 de juny a Palma i als pobles integrats dins la DO. El programa, que és per a tots els gusts, inclou visites, tasts, marxa nòrdica, vins i arrossos, catarsi poètica amb Sion Capçana, vols en globus, rutes en bicicleta elèctrica, poesia i microteatre, maridatge de vi i flors... El sus a la festa serà el 3 de juny al claustre de Sant Francesc, amb un tast de vins de deu cellers, la participació de cinc cuiners i la companyia de música i màgia. Es tracta d’una divulgació de l’enoturisme des dels mateixos cellers, molt atractiva per passar uns moments agradables i acostar-se al món dels vins.

El triomf de la qualitat

S’han consolidat denominacions i indicacions geogràfiques protegides

De vegades pens en quines són les coses que els darrers decennis han tengut èxit a les Balears, quines són aquelles actuacions de les quals ens podem sentir orgullosos com a col·lectivitat. Veig moltes menys coses de les que voldria: tenim molts de suspensos i aprovats ajustats. No en faré ara la llista, que podria ser objecte d’un debat inacabable, però n’esmentaré una: l’èxit espectacular de les polítiques de qualitat en l’àmbit agroalimentari. La consolidació de les denominacions d’origen i indicacions geogràfiques protegides (vi, formatge, oli, oliva, ametla, pebre bord, agricultura ecològica i agricultura integrada, sobrassada de porc negre...) és un dels principals èxits de les polítiques agroalimentàries a les Balears. Amb pocs recursos s’han fet miracles. Encara hi ha molt per fer, però el camí trescat ha retut i donat bons resultats.

Els ramaders de porc negre

Biel Miralles i Bartomeu Torres han estat homenatjats per haver-lo salvat 

A l’assemblea anual de l’Associació de Ramaders de Porc Negre es va retre un homenatge a dues persones que han contribuït de bon de veres a la conservació de la raça. L’algaidí Biel Miralles va ser reconegut com a membre distingit de l’associació pel seu treball en favor de la recuperació del porc negre. També va rebre un reconeixement Bartomeu Torres, president de l’Associació de Ramaders de Porc Negre i fundador d’aquesta entitat fa 35 anys. Maria Francisca Parets, gerent de Cooperatives Agroalimentàries, i la consellera d’Agricultura, Mae de la Concha, varen lliurar els dos guardons. Salvar una raça de l’extinció i posar-la al davant de tot té mèrit. Són pagesos que han anat per feina.

Els productors de Mercapalma

Els pagesos hi venen directament les produccions tres dies a la setmana

La jornada de portes obertes de Mercapalma d’aquest proppassat divendres, 27 de maig, va tenir un caire especial perquè va fer un esforç per promoure el Situat de Productors, que està enmig de les instal·lacions del mercat majorista. És un lloc on els pagesos fan venda directa de les seves produccions, cada dimarts, dijous i divendres, a partir de les 6 del matí. També es va fer una taula rodona per debatre les claus per aconseguir un model econòmic que permeti la sostenibilitat mediambiental, social i econòmica del sector primari balear; hi va haver un tast de producte i un espai per a la trobada entre els professionals de la comercialització agroalimentària. El Situat de Productors ha marcat una llarga època de l’horticultura mallorquina i l’esforç per mantenir-lo i millorar-lo és necessari, encara que impliqui replantejar coses.

Bou mallorquí a Agromart

Fer una bona comercialització d’aquesta carn consolidarà el producte

Aquesta setmana han tret a la venda carn de bou de raça mallorquina a les carnisseries d’Agromart del Port d’Andratx i de Son Rapinya. Els ramaders de vacum autòcton estan molt satisfets per la col·laboració que han trobat de banda d’Agromart i de Càrniques Sunyer per tal de fer possible aquesta promoció. De cada vegada són més les carnisseries interessades a disposar d’una carn de qualitat excepcional que és resultat de la ramaderia extensiva. La vaca autòctona és un animal que pastura les garrigues i amb això contribueix a una gestió adequada per prevenir els incendis i mantenir les masses forestals. La raça s’ha salvat amb un gran esforç dels ramaders i tècnics. Ara ha de menester l’empenta comercial i productiva que la faci de cada cop més present en el mercat.

stats