Llengua
Societat 13/07/2023

El pacte amb Vox no impedeix l'arribada a Alcúdia dels estudiants de català de Praga

La regidora d'Unió, Carme García, acordà amb els d'extrema dreta fer batlessa Fina Linares, amb la condició que el municipi no deixàs de ser referent en normalització lingüística

2 min
Els estudiants Tanya Semenchenko i Alexander Kolb (primera i tercer per l'esquerra), amb la batlessa, la regidora de Normalització Lingüística i el tècnic de l'àrea.

PalmaLes proclames que Vox va fer durant la campanya electoral en contra de la normalització lingüística de la llengua catalana a les Illes Balears no han impedit que l'Ajuntament d'Alcúdia continuï sent referent en iniciatives en aquest àmbit. Aquesta és la condició que la regidora de la Unió per Alcúdia imposà al grup d'extrema dreta per fer batlessa del municipi Fina Linares (PP). "Els vaig dir que jo no formaria part d'aquest pacte si tocaven qualsevol de les iniciatives del català que fa dècades que estan en marxa a Alcúdia", assegura que els va dir l'entorn més proper de la regidora, per justificar un "pacte contra natura". És aquest acord que ha permès que aquest dimecres hagin arribat al municipì dos estudiants de català de la Universitat Carolina de Praga.

Aquesta iniciativa va començar fa dècades, gràcies a la col·laboració de l'Ajuntament d'Alcúdia amb el govern d'Andorra, que és l'executiu del qual depèn el Centre Carlemany de Llengua Catalana. Aquest organisme és l'impulsor de l'ensenyament de català entre els universitaris de la República Txeca, del qual és professor i lector d'ençà de fa dècades Andreu Bauçà, vilafranquer que fa anys que resideix i fa feina en aquell país.

Tanya Semenchenko i Alexander Kolb són els dos becaris que estaran a Alcúdia fins dia 25 de juliol per perfeccionar el seu nivell de català. Tots dos són estudiants internacionals del nivell B2 a la Universitat Carolina de Praga. Tanya és ucraïnesa i Alexander és alemany. L’objectiu és la pràctica de la llengua catalana a través de tasques de suport als diferents departaments de l’Ajuntament d’Alcúdia, dins el període de les festes de Sant Jaume. A més, també col·laboraren amb l’àrea de normalització lingüística, de la qual Miquel Font és el tècnic responsable.

La batlessa d'Alcúdia, Fina Linares; la mateixa regidora de Normalització Lingüística, Carme García, i el tècnic Miquel Font han rebut aquest dimecres els dos estudiants.

Alcúdia, referent en normalització

Fa anys que l'Ajuntament d'Alcúdia és referent en Normalització Lingüística amb diferents iniciatives. Es tracta de cursos específics per a persones nouvingudes, suport escolar de llengua catalana amb especialistes contractats pel mateix ajuntament i la mostra de teatre escolar, entre moltes altres accions municipals.

stats