La nova ordenança de terrasses entrarà en vigor el mes d'agost

L'Ajuntament de Palma ha rebut un total de 558 al·legacions, 533 de les quals han estat desestimades i 25, estimades parcialment o completament

La nova ordenança que regularà l'ocupació de les terrasses a l'espai públic entrarà en vigor aquest agost. Ho ha anunciat aquest dimecres la tinent de batle Aurora Jhardi. Es preveu que s'eliminin 50 terrasses i 27 microocupacions d'un total de 1.300 terrasses que hi ha actualment a Palma. La nova regulació pretén recuperar així un 11,42% de l'espai públic a les principals places de la ciutat i garantir l'accessibilitat i la mobilitat de la ciutadania en aquestes zones.

Els decrets concrets de zonificació que afecten els carrers de Blanquerna i Fàbrica, la plaça d'en Coll i la Platja de Palma regulen la retirada de les taules i les cadires a partir de l'agost, d'acord amb una normativa específica per a aquestes barriades. En aquestes zones, l'espai lliure per a vianants entre la façana dels edificis i les terrasses serà de 2,5 metres, mentre que a la resta de la ciutat es mantindran els dos metres de distància actual, que passarà a 2,5 metres en el cas de noves autoritzacions o traspassos.

Tot i això, la tinent de batle ha dit que els bars i restaurants dels carrers de Blanquerna i Fàbrica, la plaça d'en Coll i la Platja de Palma no hauran de retirar les taules "obligatòriament". Jhardi ha afirmat que "les zonificacions específiques van per decret i que aquest és immediatament executable, però que no cal que necessàriament sigui així". En aquest sentit, ha explicat que quan s'apliquin els diferents decrets, se'n valorarà l'impacte i es decidirà si són adequats o no. 

Pel que fa a les terrasses de les altres barriades, podran esperar que s'esgoti la seva llicència trimestral i, per tant, podrien mantenir l'actual ocupació fins al setembre com a màxim. 

"Hem treballat perquè es produeixi un alliberament de l'espai públic. Ha estat un repte molt gran i hem intentat arribar a acords amb totes les persones involucrades", ha assenyalat Jhardi. La tinent de batle ha dit que la sobreocupació de terrasses és un problema evident de la ciutat, compartit amb la majoria de les ciutats europees, però ha explicat que confia que la nova normativa posi ordre i en limiti l'expansió. 

Jhardi ha explicat que ara s'ha acabat el període d'al·legacions, en el qual se n'han desestimat 533 i se n'han estimat parcialment o completament un total de 25. Tots els sectors i associacions implicats en les diferents meses de treball han presentat escrits; entre ells, la Federació de les Associacions de Veïns, Afedeco, Pimeco, Arca, etcètera. 

La tinent de batle ha assegurat que la majoria d'aquestes al·legacions ja havien estat estudiades i treballades a les diferents meses de treball i moltes han mantingut la mateixa posició o han tornat a les seves posicions inicials, com per exemple demanant que es deixàs un espai lliure de quatre metres o que no es modificàs l'ordenança i es mantingués la del 2012. Per aquest motiu, Jhardi ha explicat que la majoria s'han desestimat. 

Per contra, s'ha estimat el gruix de les al·legacions presentades per la mesa d'accessibilitat, que demanava, entre altres coses, que no s'autoritzassin ocupacions que impedissin el trànsit de les persones invidents. També s'han acceptat les presentades pels col·legis professionals, així com les de l'àrea de Comerç per protegir el petit comerç i les de l'àrea de Mobilitat, que demanava permetre la instal·lació d'infraestructures per aparcar les bicicletes. 

Pel que fa als tendals, es manté la durada del 18 mesos per acabar d'amortitzar-los abans d'obligar a retirar-los i es prohibeixen tot tipus de microocupacions. Quant als horaris, en general es respectarà la normativa de zonificació de cada barri. 

Aurora Jhardi també ha explicat que perquè aquesta nova ordenança sigui efectiva serà necessari un control estricte. En aquest sentit, ha considerat imprescindible la coordinació amb Seguretat Ciutadana, que ja ha iniciat una campanya d'inspecció de terrasses a la via pública i de les corresponents sancions. 

L'ordenança de la via pública entrarà a la comissió de comptes per ser aprovada de manera definitiva durant el ple del mes de juliol, que se celebra la setmana que ve. 

EDICIÓ PAPER 14/09/2019

Consultar aquesta edició en PDF