Societat 14/06/2021

Les entitats contràries al projecte de Nuredduna no descarten dur-lo als jutjats

L'arquitecta catalana Itziar González s'ha oferit per mediar amb Cort i evitar-lo. Ha advertit que si es presenta un recurs "guanyaríem"

3 min
Alguns dels veïns que han protestat contra el projecte de Nuredduna.

PalmaLes entitats veïnals Flipau amb Pere Garau, l'associació de comerciants del mercat de la zona i l'Associació per a la Revitalització dels Centres Antics (ARCA) no descarten dur als jutjats el projecte de l'Ajuntament de Palma perquè el carrer de Nuredduna sigui per a vianants. Les organitzacions fa mesos que critiquen la iniciativa perquè consideren que només beneficia una part de la barriada, que és la que té una renda per càpita més alta. La presidenta d'ARCA, Àngels Fermoselle, ha assenyalat en una roda de premsa aquest dilluns que volen evitar arribar als jutjats, i ha anunciat que l'arquitecta catalana Itziar González –que era present a la roda– s'ha oferit per mediar amb Cort i "millorar" la iniciativa.

González té experiència en procesos de mediació, i ha advertit que si arriben a presentar un recurs contra el projecte "el guanyaríem". Els jutges ja varen donar la raó a la catalana per motius semblants al de Pere Garau amb el cas de l'hotel del Palau de la Música i de l'hotel Praktik-Drassanes de Barcelona, segons ha comentat. "Volem evitar-ho, perquè ens interessa millorar el projecte perquè beneficiï la barriada sencera", ha dit, i ha afegit que els arguments de Cort per defensar la intervenció de 3,1 milions a Nuredduna no justifiquen l'interès general d'usar aquesta partida només en un punt tan concret i petit de la barriada. "No haver fet un projecte global denota que algú té pressa. No deu ser ni el govern municipal, segurament són els interessos econòmics. Per això deim que des de l'Ajuntament poden liderar la manera de fer ciutat", ha explicat.

Cal tenir en compte que Itziar González va anar a les llistes del PSC a Barcelona, i entre el 2007 i el 2009 va ser regidora de Ciutat Vella. Va destapar un cas de corrupció de funcionaris al districte i el cas de l’hotel del Palau de la Música. Va rebre serioses amenaces, va acabar dimitint i feu visible la soledat que sentia i la incapacitat d’exercir el poder que li havien donat els ciutadans, segons va dir en una entrevista a l’ARA el 2012.

La importància de l'informe en contra de l'EMT

Tant González com Fermoselle han reivindicat l'informe de mobilitat del Departament de Planificació de l'Empresa Municipal de Transports (EMT) de Palma que reclamà mantenir la circulació dels busos al carrer de Nureddunna. "És inexplicable que el bus hagi d'incrementar el trajecte", ha assegurat l'arquitecta. El document advertia que desplaçar la parada de bus actual del carrer de Nuredduna fins al carrer de Nicolau de Pacs, com preveu Cort, implicarà una despesa anual de 215.531 euros addicionals i incrementarà el temps de recorregut dels busos que passen per Son Gotleu, el Rafal i el Vivero. Tancar la circulació al carrer de Nureddunna, a més, augmentarà quasi un 60% la intensitat del trànsit al carrer d'Aragó. "Es perjudica el transport públic i es contamina més", ha afirmat González, que ha afegit que "a través d'aquestes petites decisions incoherents puc assenyalar que no s'està produint una bona acció pública".

Les entitats reclamen mantenir la circulació del trànsit pel mateix carrer, però eixamplant les voreres i donant prioritat als vianants. De fet, això mateix proposava l'informe, o sigui, la possibilitat de combinar la pacificació del carrer amb el transport públic com fan altres ciutats, com ara Bilbao, Vitòria i Saragossa. A més, les organitzacions demanen que en lloc d'invertir 3,1 milions en un tram petit, la partida serveixi per continuar l'eix cívic per travessar la resta de Pere Garau.

stats