Societat 18/12/2021

L'òmicron genera el 6% dels contagis a les Balears

Salut assegura que la presència d'aquesta variant "s'accelera diàriament"

ARA Balears
2 min
Personal sanitari al laboratori de Son Espases. / I. BUJ

PalmaLa variant òmicron de coronavirus és responsable del pràcticament 6% dels casos a les Illes Balears, segons ha informat la Conselleria de Salut aquest dissabte. La delta continua sent la variant majoritària a la Comunitat, però Salut avisa que la presència de l'òmicron "s'accelera diàriament". Com que la capacitat de transmissió és major, l'esperable és que acabi esdevenint la mutació majoritària.

Durant la setmana, el Servei de Microbiologia de l'Hospital Universitari Son Espases ha analitzat 2.421 mostres positives i, d'aquestes, 142 eren d'òmicron. La majoria han estat mostres preses a Mallorca, però també s'han detectat almenys un cas a Eivissa i tres a Menorca. S'ha observat que la presència de la variant ha augmentat durant la setmana. Així, si dilluns suposava un 1,9% del total de proves positives, dimarts va passar a un 4,7%, dimecres a un 5,5%, dijous va pujar fins a un 10,2% i divendres va suposar un 8,6%.

Cal recordar que totes aquelles persones que han estat contactes estrets d’un cas relacionat amb aquesta variant –considerada de preocupació– han de fer quarantena de 10 dies des del darrer contacte, independentment del seu estat de vacunació. La Conselleria assegura que l'escalada de contagis que s’ha registrat les darreres setmanes a les Illes "no es pot relacionar amb la variant òmicron si no amb la delta, que ara per ara és àmpliament majoritària".

790 nous contagis

En el darrer dia, s'han detectat 790 nous contagis a la Comunitat: 568 a Mallorca, 68 a Menorca, 150 a Eivissa i quatre a Formentera. La taxa de positivitat en les proves diagnòstiques ha estat del 13,2%. La situació als hospitals és similar a la dels darrers dies: les UCI es mantenen en risc mitjà, amb 46 pacients i una ocupació dels llits covid-19 del 13,4%, mentre que a planta hi ha 234 malalts de covid-19. L'Atenció Primària sí que registra un increment important de la pressió assistencial. Ara com ara, fa el seguiment de 9.160 persones afectades pel virus (ahir eren 8.808).

stats