Societat 21/10/2020

L'oli d'Eivissa ja és un producte protegit per la Unió Europea

Amb aquesta incorporació, les Balears en tenen 20, entre Denominacions d’Origen Protegides i Indicacions Geogràfiques Protegides

Ara Balears
2 min
La publicació coincideix en plena campanya de collita de l’oliva.

PalmaL'oli d'Eivissa ja es troba entre un dels 20 productes de les Balears que estan protegits per la Unió Europea. La Comissió Europea ha publicat aquest dimecres la inscripció definitiva de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Oli d’Eivissa al registre comunitari de les IGP, segons ha informat la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació en un comunicat.

Aquesta és la darrera passa per protegir aquest producte, que fins ara estava sota la protecció estatal transitòria, publicada al Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB) i també al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE).

La publicació coincideix en plena campanya de collita de l’oliva, i per tant, l’oli d’aquesta campanya ja es podrà comercialitzar, per primera vegada, amb el distintiu de la Unió Europea d’Indicació Geogràfica Protegida.

Segons el plec de condicions, l’ús de l’IGP Oli d’Eivissa/Aceite de Ibiza queda reservada exclusivament per als olis d’oliva verge extra elaborats amb les varietats arbequina, picual i koroneiki, soles o en combinació, que en conjunt representen almenys el 90%. El 10% restant pot provenir d’altres varietats inscrites en el registre de varietats comercials. A més, l’oli s’haurà de comercialitzar en botelles de vidre obscur, metall revestit o un altre envàs que no permeti la incidència de la llum i la capacitat dels envasos no pot ser superior a cinc litres.

La Conselleria explica en el comunicat que el cultiu de l’olivar i la producció d’oli estan molt vinculats a la història i la cultura d’Eivissa i han estat determinants en la reputació de l’oli de l’illa. Les referències històriques i les excavacions acrediten l’activitat oleícola l’any 450 aC. Ja el segle III aC a Eivissa existien 23 explotacions agrícoles que produïen entre 30.000 i 60.000 litres d’oli.

stats