Agricultura

La nova tafona ecològica de Sóller: quan els pagesos i l'Administració remen en la mateixa direcció

Aquest projecte neix amb l'objectiu d'augmentar la qualitat de l'oli de l'illa i d'impulsar-ne la indústria

Així es fa l'oli d'oliva.
30/10/2025
3 min

La Cooperativa de Sant Bartomeu de Sóller –la més antiga de l'estat espanyol amb 126 anys– ja té una tafona ecològica. Aquest projecte neix de la col·laboració entre els pagesos i l'Administració amb l'objectiu d'augmentar la qualitat de l'oli de l'illa, que "de cada vegada competeix amb un mercat millor i ha de superar un llistó que ja és molt alt", explica el president de la Cooperativa de Sant Bartomeu de Sóller i també de la Cooperativa del Camp Mallorquí, Miquel Gual. A això, s'hi afegeix la voluntat de pegar una empenta a la indústria de l'illa. "I hi ha res millor que el sector ecològic per fer-ho?", demana.

Les instal·lacions de la tafona.
Així es fa l'oli a la tafona ecològica.

La nova tafona de la Cooperativa té una tecnologia "superior" a la resta d'instal·lacions d'aquest tipus que hi ha a l'illa, segons considera Gual. De fet, s'hi elaborarà oli d'oliva verge extra amb dues fases en lloc de tres. A més, gràcies a la fisonomia de la tafona i a la compra d'una màquina que ha finançat el Consell de Mallorca amb aproximadament 60.000 euros, els residus que es generen durant el procés d'elaboració de l'oli ja no aniran a la depuradora com s'havia fet fins ara. A més, el sobrant s'emprarà com a adob al camp. A més, totes les persones que estiguin interessades en aquest producte ric en nitrogen i potassi el podran comprar en contenidors de mil litres.

El projecte ha sortit endavant econòmicament gràcies a una línia de subvencions que va treure la Conselleria d'Agricultura, que en va finançar fins a un 70%. Tot i això, Gual explica que la junta rectora de la Cooperativa va haver de destinar els "pocs" doblers que tenia i que inicialment eren per a la tafona en una màquina calibradora de la taronja. "Estava rebentada i no en teníem d'altra", assegura. Però la idea de muntar una tafona ecològica a Sóller no es va diluir en cap moment, per la qual cosa Gual continuà cercant finançament per poder obrir-la tan aviat com fos possible.

Joan Simonet, Miquel Gual, Fernando Fernández i Antoni Fuster.

"Vaig anar a la Conselleria i vaig deixar clar que no podíem fer front a la despesa que suposava aquest projecte, perquè no volia ficar la Cooperativa en un merder econòmic", recorda. Malgrat això, va cercar ajuda en empreses privades, com Son Moragues, que varen voler col·laborar en el projecte de cooperativisme que els plantejava Gual. Aquest fet va donar lloc a una "fotografia interessant", segons considera Gual: "Les institucions públiques, les empreses privades i els pagesos amb un objectiu comú".

Per part seva, el president de Tramuntana XXI i també un dels gestors de la finca de Son Moragues, Joe Holles, considera que "tot el que es fa a la Cooperativa és pel bé comú". També opina que el cooperativisme "és una manera molt còmoda de fer feina" i, alhora, "un vehicle ideal per arreglar l'agricultura". A parer seu, Simonet recalca que un dels avantatges d'aquest model empresarial i de la tafona és saber que "aquesta empresa mai no se n'anirà de Mallorca perquè està lligada al territori".

Així entren les olives a les instal·lacions.
L'oli d'oliva verge extra que es fa a la Cooperativa de Sant Bartomeu de Sóller.

La inauguració d'aquest projecte coincideix amb un any bo per a la collita d'oliva. Cal recordar que per a la campanya 2024-2025 es varen collir 1.385,86 tones d’oliva a les Illes, un 78,62% menys que l’anterior, que els productors varen qualificar de “la millor de la història”­ i a la qual se’n varen replegar 6.478,48. Enguany, en dues setmanes ja s'ha collit "un 40% del total de la campanya passada", celebra Gual.

stats