La producció d’oliva cau un 80% a les Illes: "L'oli no bastarà per a tot l'any"
Mentre a la resta d'Espanya els preus baixen, els productors locals dubten si els han de mantenir o pujar
PalmaLa producció d’oli d’oliva ha patit una forta caiguda a les Balears. Per a la campanya 2024-2025 es varen collir 1.385,86 tones d’oliva a les Illes, un 78,62% menys que l’anterior, que els productors varen qualificar de “la millor de la història” i a la qual se’n varen replegar 6.478,48. L’olivar és un cultiu cíclic i no és estable. “A un any de molt bona producció el segueix un de rendiment més baix”, explica el director general d’Agricultura, Ramadera i Desenvolupament Rural, Fernando Fernández, qui apunta que la caiguda que se sol produir després d’una campanya bona és d’entre el 25 i el 30%. Aquest percentatge està “molt enfora de la caiguda que s’ha produït enguany”, assegura el director general. De fet, els productors adverteixen que “l’oli no bastarà per a tot l’any”.
Aquesta davallada dràstica s’ha notat en les certificacions del producte al territori. Segons les dades de la Direcció General d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, la Denominació d’Origen Protegida (DOP) Oliva de Mallorca ha tingut un 99,48% menys d’entrades d’oliva que la passada campanya i ha produït un 78,18% menys de litres d’oli. La Indicació Geogràfica Protegida (IGP) d’Oli d’Eivissa n’ha fet un 86,93% menys i Oli de Menorca, un 73,19%.
La situació del sector a les Illes és totalment contrària a la de la resta d’Espanya, on la bona previsió de collita ja feia creure a l’estiu que el preu de l’oli cauria. La informació publicada pel Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació apunta que la producció de la campanya 2024-2025 arribarà a 1.262.300 tones, la qual cosa representaria un increment del 48% respecte a la collita anterior. El Ministeri ha confirmat aquest mes que tant l’oli d’oliva verge extra com el verge es venen a la meitat de preu que fa un any.
En canvi, la situació a les Balears fa que els productors es plantegin una pujada de preus. “Els costos han estat els mateixos de cada any i la producció ha minvat molt. Els haurem d’incrementar [els preus] i no sé si vendrem igual que l’any passat. Això s’ha de comparar amb el preu de la Península”, lamenta la gerent de la tafona de Son Catiu, Esperança Fiol. Per la seva banda, el director de Son Mesquidassa i membre de la junta directiva de DO Mallorca, Juan Alcaide, considera que “s’han d’assumir les pèrdues” i que “no han de repercutir sobre el consumidor, perquè sinó ningú comprarà oli”.” No els podrem pujar, però tampoc abaixar”, recalca.
A més, els productors han hagut de minvar la quantitat de producte que distribueixen als clients a causa de la manca d’oliva. “Hem disminuït la producció i el subministrament a grans superfícies. Si no n’hi ha, no podem servir el mateix que l’any passat”, adverteix Fiol. De fet, una cadena de supermercats que prefereix mantenir-se en l’anonimat ha admès a l’ARA Balears que no continuaran treballant amb totes les marques que tenen actualment “per decisió dels proveïdors”. De fet, un dels motius pels quals el Govern va declarar la crisi productiva de l’oliva a les Balears va ser perquè els productors poguessin justificar la manca de producte davant els seus clients, acostumats a rebre més quantitat d’oli. Pel que fa a les ajudes per fer front a aquesta situació, el sector manté reunions amb la Conselleria.
Fernández assegura que a la mesa de l’olivar que es va fer el 14 de novembre “els productors no varen demanar ajudes en cap moment”. “És un sector conscient de les oportunitats que té i sempre tracta de tirar endavant pels seus propis mitjans”, afegeix el director general.
Causes de la crisi
La crisi del cultiu es vincula amb dos factors: la situació climàtica adversa i la prevalença de la mosca de l’oliva. La sequera i les altes temperatures afecten els cultius quan es donen en moments claus per al desenvolupament de la flor. “Els arbres no varen florir, varen fer un botó vegetatiu perquè no varen acumular prou fred i varen treure fulles on abans hi creixien olives”, explica el director de Son Mesquidassa. A més, les altes temperatures han afavorit la reproducció de la mosca. “Enguany l’oliva de taula s’ha perdut tota perquè la mosca l’ha picada. Hi havia clients que venien a cercar caixons per recollir-ne i els tornaven buits perquè ja estava tota a terra”, diu.
Pel que fa als tractaments per erradicar l’insecte, Alcaide assegura que “se n’han fet molts, però no han bastat”. “Tenim les armes que tenim”, afegeix.
El director general d’Agricultura subratlla que, tot i que les causes de la caiguda de la producció són “reals”, a la Direcció General saben que, en alguns casos, “els tractaments no s’aplicaven adequadament”. Fernández exposa que l’any que ve “es farà un esforç” entre entitats i l’administració per intensificar la formació.