Societat 22/07/2021

Una nova PCR permet detectar les variants més perilloses del covid-19

Son Espases disposa d'aquesta innovadora eina, que és més ràpida i econòmica que la seqüenciació genòmica

ARA Balears
1 min
La variant delta n’és la predominant a les Balears: provoca el 85% dels contagis.

PalmaL'hospital de Son Espases disposa d'una nova tècnica de PCR que permet detectar les variants de preocupació (VOC, per les sigles en anglès) del covid-19. Ara com ara, aquestes són l'alfa, la beta, la gamma i la delta. A les Balears, la delta n'és la predominant (85%), seguida de l'alfa (15%), segons ha informat la Conselleria de Salut en un comunicat.

Fins ara, l'única manera d'analitzar la incidència de cada mutació a la comunitat autònoma ha estat la seqüenciació genòmica. Aquesta innovadora eina complementarà la tasca de seqüenciació, perquè permet analitzar un gran nombre de casos de manera simultània en temps real, atès que és molt més econòmica i ràpida (els resultats estan disponibles en menys de 24 hores).

Actualment, la prova ja s'aplica a tots els nous casos positius. Durant la primera setmana en què s'ha emprat s'han analitzat gairebé dos mil casos. El resultat ha estat que la variant delta és clarament la majoritària, i hi ha un 15% de l'alfa, mentre que la presència de les altres VOC (beta i gamma) és anecdòtica, ja que representen menys de l'1%.

Cal remarcar que aquestes variants es consideren especialment perilloses perquè presenten resistència a les vacunes que actualment estan aprovades contra el coronavirus quan la pauta de vacunació no està completa.

stats