Societat 12/05/2021

El nou TAC del Mateu Orfila de Maó redueix més del 80% de la radiació

L'aparell ha tingut un cost d'un milió d'euros

Iván Martín
2 min
Juli Fuster durant la visita a l'hospital Mateu Orfila de Maó.

MaóEl director general de Salut del Govern balear, Juli Fuster, ha assegurat aquest dimecres a Menorca que el nou aparell de tomografia axial assistida per ordinador (TAC) de l'hospital Mateu Orfila de Maó, que ha suposat una inversió d'un milió d'euros, redueix en més d'un 80% les dosi de radiació en comparació amb els equips convencionals. Segons Fuster, la màquina de nova generació és "de les més modernes de les Balears", i permet aconseguir imatges d'alta resolució d'una manera molt ràpida i eficient: "Malgrat els temps de pandèmia, s'ha pogut instal·lar l'equip i conjuntament amb la resta d'inversions duites a terme a l'illa en els darrers anys arribem a 3 milions d'euros". I insisteix en la dada: "Demostra que el Govern aposta per la salut i la necessitat d'evitar desplaçaments de pacients a Mallorca".

L'aparell és un model Canon Aquilion Prime i va entrar en funcionament el passat mes de març, després de substituir a l'antiga que acumulava onze anys d'ús. Té 80 detectors i amplia el ventall d'estudis diagnòstics que es poden realitzar, a més de millorar programes com les reconstruccions òssies i l'elaboració d'estudis vasculars i cardíacs. L'objectiu és que l'equip de sis radiòlegs i setze tècnics especialistes en radiodiagnòstic puguin assumir més proves i reduir la derivació de pacients a l'hospital de Son Espases.

El TAC fa actualment 6.300 estudis anuals (una mitjana de 25 estudis diaris en dies laborables), un volum d’activitat que tot just es va reduir en un 1,5 % durant els mesos de març a maig, coincidint amb l’inici de l’estat d’alarma per la pandèmia de la covid-19, quan els radiòlegs van donar prioritat a pacients oncològics, a pacients amb consultes programades i a les urgències.

A l'hospital també s'han duit a terme altres millores: les obres d'ampliació del pàrquing, el segon quiròfan de CMA, la reforma de l'UCI, la compra de respiradors i ultracongeladors, equipament de microbiologia per a fer PCR, el tancament de boxes d'urgències, àrees d'observació i hospital de dia.

També a Atenció Primària, l’any 2019 el servei de Salut va adquirir set ecògrafs de darrera generació amb l’objectiu de millorar la capacitat diagnòstica i incrementar l’autonomia dels centres de salut. Aquests aparells estan repartits entre Canal Salat (2), Ferreries, es Banyer, Dalt Sant Joan, Verge del Toro i la unitat bàsica de salut del Castell.

stats