Societat 14/01/2022

Nou protocol covid-19 a les escoles: s'elimina la quarantena i les PCR per als contactes estrets

En el cas dels alumnes majors de 12 anys, faran quarantena si no tenen la pauta de vacunació completa o pateixen immunosupressió

2 min
Nens amb mascareta a l'hora del pati en una escola de Barcelona

PalmaLa Conselleria d'Educació ha enviat a les escoles i instituts de les Balears un protocol nou d'actuació davant casos confirmats o sospitosos de covid-19. Les principals novetats són a les etapes d'Infantil i Primària, on els contactes estrets de positius no hauran de fer quarantena ni tampoc s'hauran de sotmetre a cap prova diagnòstica, excepte en aquells casos que l'alumne pateixi immunosupressió. Així mateix, com a norma general, no es farà rastreig dins l'aula i els centres no hauran de comunicar a Salut el llistat de contactes estrets.

A Secundària faran quarantena els estudiants majors de 12 anys i professors que, sense haver passat la malaltia en els 180 dies anteriors, no tinguin la pauta de vacunació completa. També s'hauran d'aïllar les persones amb immunosupressió. Pel que fa als centres d'educació especial, es consideren vulnerables i, per tant, sí que es farà rastreig dels contactes estrets i aquests s'hauran de notificar a Educovid.

D'altra banda, el nou protocol d'actuació obre la porta a no haver de fer quarantena encara que hi hagi cinc positius en un mateix grup. En concret, la Conselleria informa que, quan en set dies o menys hi hagi cinc contagis o més en una classe o bé hi hagi més del 20% de l'alumnat contagiat en grups amb menys de 25 alumnes, "el centre educatiu informarà de la situació Educovid, que valorarà les actuacions a seguir". Mentrestant, "els alumnes del grup afectat hauran d'acudir al centre" i es farà una "valoració individual" de cada situació", explica el departament de Martí March en un comunicat.

Sospita o contagi confirmat

L'alumnat o professorat amb símptomes respiratoris compatibles amb el covid-19, "independentment del seu estat de vacunació o d'haver passat la malaltia", no ha d'acudir al centre fins que tingui el resultat negatiu d'una prova diagnòstica. En cas de resultar positiu, ha de fer un aïllament d'un mínim de set dies i es pot reincorporar sempre que faci tres dies que no tingui símptomes. Una altra novetat és que no es farà cap prova al final de l'aïllament. En casos de sospita, també es pot presentar "una resolució clínica" que mostri que el diagnòstic és diferent del covid-19. Els centres no poden exigir cap justificant de prova diagnòstica per accedir al centre.

stats