Patronal

El nou conveni d'hostaleria tira endavant amb el rebuig de CCOO i els hotelers de Menorca

El document contempla una pujada salarial del 13,5% repartida en tres anys

Representants de les organitzacions empresarials i sindicals signants del nou conveni de l'hostaleria de les Balears.
ARA Balears
08/07/2025
3 min

PalmaEl nou conveni d’hostaleria ja és una realitat, tot i el rebuig de CCOO i de l’Associació Hotelera de Menorca (Ashome). S’hi contempla una pujada salarial del 13,5% en tres anys: 6% aquest any, un 4% el 2026 i un 3,5% el 2027. El pacte, segellat aquest dimarts, recull altres aspectes com la modernització del conveni, la flexibilitat en la contractació, l'organització del treball i els descansos setmanals. El president de la Federació de Serveis de CCOO a les Balears, Héctor Gómez, ha titllat el conveni del ”pitjor acord de la història”, mentre que el secretari general de la Federació de Serveis, Mobilitat i Comerç d'UGT —la força majoritària del sector—, José García, l’ha rebatut: “És el millor conveni col·lectiu de la història”, ha dit.

Entre les raons que ha esgrimit CCOO per no signar hi ha el fet que s’hi fixen els reconeixements mèdics obligatoris i que s’ha “venut” el sisè dia. Aquest darrer punt implica que, si els empresaris ho requereixen, podran pactar amb els treballadors que facin un dia més i, per tant, no tinguin dos dies seguits de descans. “UGT és la part que ha venut els treballadors. Hem estat tot el matí intentant matisar qüestions, però, sent coherent amb les nostres sigles, no podem firmar”, ha dit Gómez.

Els hotelers menorquins, en contra

Per la seva banda, el representant d’UGT ha estat crític amb l’actuació de CCOO. “Són molt minoritaris i, així i tot, els hem donat suport en tot allò que creiem bo. S’han recollit més de la meitat de les seves propostes. És el millor conveni d’hostaleria d’Espanya”, ha assegurat. Pel que fa a l’Associació Hotelera de Menorca, que ni tan sols ha assistit a l’acte, UGT ha lamentat que la diferència entre el que s’ha acordat i el que ells demanaven és un 0,5% anual d’increment salarial. “Tothom ha fet esforços i cessions”, ha dit.

La vicepresidenta executiva de la FEHM (Federació Hotelera de Mallorca), María José Aguiló, ha valorat la rúbrica de l'acord, ja que ha considerat que és un "bon conveni" perquè "totes les parts han tret punts a favor" i han fet "algunes renúncies". Així mateix, ha lamentat l’actuació dels seus homòlegs menorquins. “Em resulta xocant, perquè varen mostrar la seva adhesió a l'acord. En una negociació tothom ha de fer cessions”, ha dit. Aguiló també ha considerat que la disputa entre les dues forces sindicals ha estat “un obstacle i una distracció”, però, així i tot, ha valorat els avanços en modernització i flexibilització del sector. “Hem de continuar fent feina en salut laboral, càrrega laboral i canvi climàtic", ha explicat.

Finalment, després de la negativa inicial, les associacions de restauració i oci nocturn també han donat suport al nou conveni. Ara bé, han mostrat la seva preocupació. El president de la Federació Empresarial de Restauració de les Illes Balears (FERIB), Alfonso Robledo, ha estat taxatiu, en relació amb les pujades salarials. “Mataran una part del sector de la restauració de les Balears”, ha dit. La causa, que també ha argumentat el gerent de CAEB Restauració, Tomeu Mas, és que aquest conveni "no s'ajusta a les necessitats del sector" pel que fa a la qüestió salarial.

En aquest sentit, ha avançat que se'ls farà "molt costa amunt" aplicar-lo, per l'"atomització del sector". Ara bé, ha ressaltat que té un vessant "positiu" en obrir-se la possibilitat que el sector de la restauració es pugui despenjar en pròxims convenis. “No és el mateix un bar de poble o de barri que un bar turístic”, ha afirmat, per exemplificar les diferències de guanys, pèrdues i beneficis entre uns i altres.

stats