Societat 13/05/2021

Només s'han tramitat un 15% de les denúncies del primer estat d'alarma a les Illes

La Delegació del govern espanyol a les Balears ha despatxat 3.600 sancions de les 24.000 que van posar els cossos policials

ARA Balears
2 min
Un agent de la Policia Nacional a un carrer de Palma.

PalmaLa Delegació del govern espanyol a les Illes Balears ha tramitat 3.600 de les 24.000 multes que els cossos policials van posar durant el primer estat d'alarma (entre el 14 de març i el 21 de juny de 2020), és a dir, un 15%. No obstant això, de les que s'han gestionat, un 97% s'han resolt. Concretament, 2.655 de les 3.600 han conclòs en una sanció per vulnerar la Llei de protecció de la seguretat ciutadana. Això vol dir que tres de cada quatre resolucions emeses han acabat en sanció i que les 789 restants es van acollir al pagament anticipat de la multa.

Davant això, la delegació del govern espanyol recorda en un comunicat que "el tràmit d'un expedient sancionador requereix una feina ingent, atès que segueix un procés pautat que inclou dues fases d'al·legacions amb les seves propostes de resolució corresponents". Per això, ara les delegacions de l'Estat inicien un pla de reforç per continuar tramitant la resta de denúncies que finalment van prosperar. Cal recordar que les sancions que es van posar en el segon estat d'alarma les han de tramitar les comunitats autònomes.

Pel que fa al conjunt de l'Estat, el Ministeri de l'Interior ha informat que de les gairebé 482.000 actes tramitades, unes 172.500 s'han resolt amb sanció, prop de 88.000 han estat traslladades a altres administracions (autonòmiques i locals) i unes 11.000 s'han arxivat. A més, hi ha més de 54.000 expedients que encara estan en fase d'instrucció i uns 156.000 en què l'instructor ha conclòs que no esqueia iniciar diligències sancionadores.

Sense afany recaptador

Així mateix, Interior recorda que si bé les propostes de sanció que van posar la Policia Nacional, la Guàrdia Civil i les policies locals van arribar a triplicar el balanç habitual del trimestre, estan més adreçades a garantir el compliment de les restriccions de mobilitat i no tant a recaptar ni penalitzar. En aquest sentit, asseguren que l'objectiu es va aconseguir, atès que mentre que la setmana anterior a la declaració de l'estat d'alarma el ritme de contagis creixia a un 35% de mitjana, a final d'abril va caure al 5% i el mes de juny a l'1%.

stats