Societat 17/04/2021

El Govern només ha cobrat el 2,27% de les propostes de multa registrades per saltar-se les normes covid

Es tracta de l'1% de les 33.000 actes que han arribat a la Conselleria de Presidència

3 min
Un policia identifica un vianant que no du mascareta a l’entrada del parc de les Estacions de Palma.

PalmaEl Govern s’encarrega des del 10 de juliol de 2020 d’imposar les sancions per l’incompliment de la normativa per fer front a la pandèmia del covid-19. Però, des de llavors, només ha cobrat el 2,27% de les 15.000 multes que hi ha registrades, xifra que minva a l’1,03% de les 33.000 actes que han arribat a la Conselleria de Presidència, Funció Pública i Igualtat –de moment, tots els pagaments han estat voluntaris i tenen una reducció del 40%–. Segons dades del Govern, fins al 9 d’abril a caixa només hi han entrat 57.458,7 euros, corresponents a un total de 341 multes. 

Els principals motius d’aquest baix percentatge són, d’una banda, que el procediment administratiu és molt garantista i, de l’altra, que hi ha una acumulació de denúncies pendents de registrar, segons han informat fonts de la Conselleria de Presidència, Funció Pública i Igualtat a l’ARA Balears. I és que de les 33.000 propostes de sanció, només se n’han tramitades 15.000, menys de la meitat (45,5%). Cada setmana es fan entren entre 600 i 800 propostes de multa. Tot i que la Conselleria intenta reforçar la plantilla, tant de funcionaris que s’encarreguen del registre com d’instructors, l’embós és un problema real. Els instructors s’encarreguen de classificar les multes, perquè el decret del règim sancionador no estableix un import per a cada infracció, sinó que els incompliments es divideixen en lleus, greus i molt greus.

D’altra banda, el govern espanyol ha tramitat devers un 2,5% de les propostes de sanció. Durant el primer estat d’alarma, els cossos policials varen fer 23.800 propostes i, segons ha pogut saber l’ARA Balears, només han pagat 600 persones –el 2,5% està calculat sobre la base que cada persona ha pagat una multa–. Tant en el cas del Govern com de l’Estat, totes les sancions cobrades responen a pagaments voluntaris per part dels infractors, que els garanteixen un descompte. 

Així i tot, la consellera de Presidència, Mercedes Garrido, recorda que l’objectiu del règim sancionador “no és recaptatori”, sinó que la població “compleixi les mesures sanitàries”. “En aquest moment no hi ha sancions que hagin arribat a la via executiva perquè el tràmit encara no ha arribat a aquest punt. Només hem cobrat les multes que la gent ha pagat de manera voluntària”, diu. La majoria de les sancions són per no dur mascareta i, independentment de l’objectiu dissuasiu, Garrido també considera important “transmetre el missatge que totes les sancions s’acabaran pagant, per la via voluntària o l’executiva”. “Que ningú pensi que no pagarà una multa i que pot no complir les mesures sanitàries”, sentencia.

Procediment complicat

Fonts de la Conselleria destaquen que el sistema sancionador té les mateixes garanties que qualsevol procediment administratiu i expliquen que tothom que rep una multa pot presentar-hi al·legacions en diferents moments. 

El primer que es fa quan hi ha una proposta de sanció –se n’encarreguen les policies locals, la Policia Nacional, la Guàrdia Civil i i els inspectors de la Comunitat Autònoma i dels consells– és enviar-la al Govern. Un funcionari determina si es tracta d’una infracció covid o no –segons expliquen fonts de l’Executiu, han arribat a rebre infraccions de la normativa municipal que no tenen res a veure amb la pandèmia–. 

Una vegada que s’ha registrat, la multa passa al funcionari instructor, que determina si realment hi ha infracció i quin ha de ser l’import en funció de paràmetres com la gravetat i si hi ha reincidència –la multa per no dur la mascareta és de fins a 100 euros, però també pot ser inferior–. A més, s’ha d’analitzar bé quina és la normativa que està vigent en cada moment, ja que les restriccions han anat canviant segons els nivells d’alerta sanitària. A banda de les al·legacions, es pot sol·licitar un tràmit d’audiència, per tenir accés a tota la documentació relacionada amb la sanció. També es pot interposar un recurs de reposició contra la resolució final. 

Com a darrera via, qui té multes pendents per incomplir la normativa covid també pot acudir als tribunals. En cas que la multa superi tots els tràmits i no es pagui de manera voluntària, és l’Agència Tributària qui inicia el procediment per la via executiva. Aquest procés s’allarga durant mesos.

stats