Societat 24/01/2023

Només el 9,3% dels carrers de Palma tenen nom de dona

L'Ajuntament de Palma ha presentat, amb Arquitectives i Palma XXI, un mapa urbà que reivindica la figura femenina

2 min
A Palma, 75 dels prop de 800 carrers tenen nom de dones.

PalmaLa desigualtat entre homes i dones també és palesa als carrers de Ciutat. La representació femenina als carrers de Palma no arriba ni al 10%: només 75 carrers, dels prop de 800 que hi ha, tenen noms de dones, segons les dades de l'Ajuntament. Aquesta ha estat una de les advertències que ha fet aquest dimarts la regidora de Model de Ciutat, Neus Truyol, per reivindicar la darrera iniciativa de Palma XXI i Arquitectives i que rep el suport del Consistori. Es tracta d'un mapa urbà en paper que reivindica la figura de la dona.

Mapa elaborat per Arquitectives i Palma XXI, amb el suport de l'Ajuntament de Palma.

"No s'arriba ni a un 10%, quan les dones som el 50% de la població. Això és una desigualtat i una invisibilització de la projecció i les aportacions de les dones", ha denunciat Truyol, qui ha assenyalat que "aquestes 75 dones no són suficients". Per la seva banda, Cristina Llorente, membre d'Arquitectives, ha reivindicat l'urbanisme de gènere que promou l'entitat i que una de les seves branques és "la visibilització de les dones a la ciutat". "La ciutat actual ve d'un model on la producció estava lligada als homes i la reproducció, a les dones i l'espai domèstic. Les ciutats van lligats als models productius i, per tant, a l'home i el model masculí, basats en la monetització", ha declarat.

Per tot això, han decidit elaborar un mapa "on reflectir la presència femenina a tot el terme municipal de Palma, a partir de cinc categories: educació i ciència, literatura, activisme i política, religió i esport", ha explicat. Com a exemple, ha posat el cas del gremi de cosidores de Palma o les dides, dins el món laboral; Aurora Picornell, dins l'activisme, i dins la vida social, actius com Catalina Valls o Cati Sastre.

Així mateix, Llorente ha explicat que aquesta iniciativa neix de la iniciativa conjunta de Model de Ciutat, Palma XXI i Arquitectives a partir d'una campanya del Dia de la Dona de l'any 2022 que convidava la ciutadania de Palma a proposar noms de carrers amb històries de protagonitzades per dones. Els mapes amb l'itinerari es podran recollir als Casals de Barri i a les Oficines d'Informació a la Ciutadania (OAC).

Més equipaments amb noms femenins

En aquest sentit, i preguntada pels mitjans sobre una proposta més concreta per ampliar aquesta xifra de noms amb carrers de dones, Neus Truyol ha assenyalat que "en aquest darrer any s'han visibilitzat i posat plaques de noms de dones". "S'està treballant perquè alguns equipaments tinguin nom de dona, així com hem fet amb alguns premis dels Ciutat de Palma, que es van lliurar aquest divendres", ha afegit. Per altra banda, ha posat damunt la taula la possibilitat d'organitzar rutes entorn del mapa elaborat per Arquitectives i Palma XXI.

stats