GRATUÏTAT
Societat 28/12/2018

La taxa balear de suïcidis és un punt superior a l’estatal

L’any passat se’n varen comptar 8,9 casos per cada 100.000 habitants

S. V.
3 min
Escenari d’un suïcidi amb l’actuació de metges forenses per certificar la mort.

PalmaEl suïcidi és la principal causa externa de mort a Espanya i la comunitat balear està per sobre de la mitjana. Segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística, l’any 2017 es varen registrar 103 suïcidis a l’Arxipèlag (71 varen correspondre a homes i 32, a dones). La taxa balear és de 8,9 suïcidis per cada 100.000 habitants, mentre que l’estatal és de 7,9.

El nombre de persones que es va llevar la vida va incrementar, si es compara amb el de l’any anterior. El 2016 a les Illes Balears es varen registrar 92 suïcidis (68 a Mallorca, 17 a Eivissa i Formentera i 7 a Menorca): el 72,8% varen ser d’homes i el 27,2%, de dones. La taxa estatal en aquell moment va ser de 7,46 suïcidis per 100.000 habitants, mentre que la de les Illes Balears es va situar en 8,12.

El suïcidi és la primera causa absoluta de mort entre homes de 15 a 29 anys i la segona, després dels tumors, en dones d’aquest mateix rang d’edat.

Observatori del Suïcidi

Aquell mateix any, la Conselleria de Salut va posar en marxa l’Observatori del Suïcidi, emmarcat dins el Pla estratègic de salut mental 2016-2018, el qual es va presentar recentment. La responsable, Nicole Haber, destaca la importància de la implicació de tota la societat per tal de poder erradicar allò que és considerat “el major problema de salut pública d’Europa”. També assegura que fins ara ha estat “gairebé invisible”.

El primer any que es va posar en funcionament, l’Observatori ja va dur a terme una intensa feina de sensibilització i formació entre professionals de la salut i d’altres àmbits mitjançant l’organització de cursos, tallers i jornades, i va posar en marxa el grup de feina que ha d’elaborar el pla de prevenció, actuació i maneig de la conducta suïcida de les Illes Balears.

En aquest pla, a més, hi participarà l’Associació d’Amics i Familiars Supervivents per Suïcidi de les Illes Balears (AFASIB), que recorda el “terrible” impacte emocional que provoca en els familiars i amics. De moment, ja han mantingut tres reunions de feina, ja que es volen impulsar i aplicar mesures efectives i coordinades per combatre el suïcidi.

El pla preveu la creació de protocols d’actuació per optimitzar l’atenció a les persones que tinguin o que hagin tingut intencions autolítiques i als seus familiars; la coordinació entre tots els serveis (atenció primària, 061, urgències hospitalàries, hospitalització...) i la creació d’equips especialitzats per atendre aquests pacients. Així mateix, es vol redactar una guia que agrupi tots els recursos que les diverses administracions posen a l’abast de la població.

Formació de professionals

Actualment, l’Observatori ja ha ofert formació a 150 professionals. Només el 2018, a Mallorca s’han format 45 treballadors del 061; a Menorca, 40 professionals d’atenció primària, salut mental, urgències i del 061, i a Eivissa i Formentera, 50 professionals més de les mateixes àrees. Està previst que durant el 2019 s’arribi als 400 professionals.

A banda dels professionals de la salut, s’ha ofert formació a treballadors socials de la Direcció General de Menors i Família de la Conselleria de Serveis Socials i Cooperació, a professionals de geriatria de l’Institut Mallorquí d’Afers Socials que treballen amb gent gran en residències i als operadors del nou servei d’atenció telefònica creat per atendre persones del col·lectiu LGTBI del Servei de Coordinació i Atenció a la Diversitat Sexual i de Gènere de la Conselleria de Presidència.

D’altra banda, s’han fet tallers per a mitjans de comunicació en els quals han participat una vintena de periodistes.

stats