Festes de Sant Joan
Societat 24/06/2024

La nissaga pagesa deixa empremta a Ciutadella

El net del lloc de Santa Cecília endevina l’ensortilla a només 12 anys i protagonitza un matí de Sant Joan marcat pels accidents dels caixers pagès i capellà

David Marquès
2 min
SANT JOAN CIUTADELLA 2024 correrr abraçats foto David Arquimbau Sintes

CiutadellaGuillem Rodríguez, fill i net de pagesos del lloc de Santa Cecília, de 12 anys, és un dels grans protagonistes del Sant Joan que Ciutadella està a punt d’acomiadar. En la seva primera participació en la colcada de les festes i en el primer cop que ho intentava, aquest migdia s’ha endut l’ensortilla, per goig seu, de son pare que també participava en la colcada i del seu avi Manolo, que l’ha acompanyat a peu en tot moment.

El petit Guillem ha estat un dels sis cavallers que ha encertat el més espectacular dels Jocs del Pla que es duen a terme cada dia de Sant Joan capvespre a la vora del port de Ciutadella.

12.000 persones han seguit en directe aquest matí els àgils assajos dels jocs, on s’han viscut escenes emotives en córrer abraçats, amb germans i pares i fills al galop fent-se un lloc entre la gentada.

Els Jocs del Pla oficials enguany tardaran, atès que la colcada arrossega un important retard de tots els actes previs. Si al matí han estat 124 els cavallers participants, el replec iniciat avui capvespre pretén recollir-ne 147. Primer faran Sa Convidada davant la seu consistorial, un acte en el qual la batlessa convidarà la població a baixar al Pla, on l’aforament màxim permès és de 25.000 persones. Altres milers seguiran els jocs des de la pantalla gegant que s’ha muntat a la plaça del Born.

Tot i la manca d’incidents greus, la festa està sent accidentada pel que fa als integrants de la junta de caixers del bienni. Ahir vespre, el caixer capellà Josep Manguán va caure en el decurs de les Corregudes a Sa Plaça, a Ses Voltes, i es va perforar un pulmó, fet pel qual va haver de ser evacuat i substituït. Des de la mitjanit, el capellà que representa el clergat en el seu lloc a la colcada és Joan Camps.

Aquest migdia ha estat el caixer pagès de tramuntana, Antoni Bosch, l’amo de Son Àngel, qui ha caigut amb el seu cavall a la plaça de la Catedral i també ha hagut de ser traslladat d’urgència a l’hospital privat de la Clínica Juaneda amb una ferida al cap.

Fins al moment de la represa de la colcada, es duen acumulades 21 assistències sanitàries, 10 de les quals als Jocs del Pla del matí i 11 als dos caragols posteriors, celebrats a Ses Voltes i Santa Clara. Els Jocs del Pla, que començaran ja entrada la nit, mobilitzaran prop de 350 efectius i posaran a prova l’operatiu de seguretat, que enguany per primera vegada implica més personal del que fixa el Pla Director de les festes.

El Darrer Toc de tambor i flabiol, que s’espera quan hagin sortit ja els primers rajos de sol d’aquest dimarts, posarà el punt final al Sant Joan de 2024, que viurà el seu epíleg demà vespre, amb la doble actuació a la plaça del Born de Pinyeta Pinyol i la Binigaus Band i el tradicional llançament de focs artificials.

stats