Festes de Sant Joan
Societat 23/06/2024

Prop de 28.000 persones omplen el Born en el primer caragol a Ciutadella

El caixer senyor ha entrat al galop a la plaça després d’un replec accidentat, en el qual un cavaller s’ha romput la tíbia i el peroné mentre es preparava per sumar-se a la colcada

David Marquès
2 min
El Caixer Senyor, Carlos de Salord, entra a la plaça des Born avui capvepre

CiutadellaDos incidents han afectat l’inici de festa a Ciutadella que, així i tot, ha viscut les primeres hores de Sant Joan amb gran intensitat i, a partir de mitjan capvespre, amb la calor que caracteritza el solstici d’estiu.

Durant el replec dels 104 cavallers, damunt les 16.30 h, un pagès ha hagut de ser evacuat per haver rebut la coça d’un cavall tot just abans que es pogués afegir a la colcada. Es tracta de Carlos Taltavull Bosch, de 58 anys, que ha hagut de ser traslladat d’urgència a la Clínica Juaneda Menorca, primer, i a l’hospital Mateu Orfila, després, per una doble fractura de tíbia i peroné de la qual haurà de ser intervingut.

Aquest ensurt ha retardat uns minuts el ritme de la colcada que, poc després de les 17 h, ha comparegut davant la casa del caixer casat on, enmig d’una gentada, la seva esposa, Maribel Torres, ha lliurat la bandera de les festes que ha custodiat durant tota la setmana al caixer fadrí, Jordi Capó Hitar, fill de l’amo de les Angoixes.

Passaven només dos minuts de les 18 h quan el caixer senyor, Carlos de Salort, ha fet la seva esperada entrada al galop –guindola en mà– fins a la tarima de músics. Una carrera neta, no gaire ràpida, que ha continuat després el caixer capellà, Josep Manguán, i que ha donat el sus a la Banda de Música per fer sonar el jaleo i començar el Caragol del Born.

45 minuts de bots i crineres al vent, de gent abraçant-se i prop de 28.000 persones a la plaça, que només s’han aturat per uns moments a la tercera volta, quan un dels assistents ha patit una visible ferida al cap que l’ha deixat mig inconscient i que ha obligat a interrompre la música.

Atès en primera instància a l’hospital de campanya que Creu Roja ha muntat a l’escola Joan Benejam, a la mateixa plaça del Born, ha estat traslladat al centre de salut del Canal Salat. El primer caragol de la festa ha conclòs així amb 11 assistències i un trasllat.

El cap de la Policia Local i màxim responsable tècnic de l’operatiu de seguretat, Diego Pastrana, ha fet una valoració “bastant positiva” del caragol, tot i les tres intervencions sanitàries. S’han mobilitzat 229 efectius, entre policies locals, nacionals, vigilants, personal sanitari i voluntaris de Protecció Civil i Emergències.

En el decurs de la primera de les tres voltes del caragol s’han arribat a comptabilitzar 28.000 persones, per damunt de la cabuda màxima permesa, que és de 27.600, però no s’han hagut de tancar els filtres d’accés perquè en pocs minuts l’afluència ha baixat fins als 26.900 assistents.

En acabar el caragol, els cavalls han enfilat camí cap a l’ermita de Sant Joan de Missa i no tornaran a Ciutadella fins a sol post, passades les deu del vespre, quan començaran les Corregudes a la plaça (les Voltes) i el Caragol de Santa Clara.

Els milers de persones que umplen Ciutadella entretenen l’espera llançant avellanes a la Contramurada i, especialment, visitant les cases d’amics i familiars, que els obren les portes de bat a bat. Un recés a una festa que encara té molt a viure.

stats