Societat 12/12/2019

La nacra ja està entre les espècies en perill crític d'extinció

Segons l'UICN, aquest mol·lusc ha patit una mortalitat massiva els darrers anys

Ara Balears
1 min
Imatge d'una nacra

PalmaLa nacra ja està entre les espècies en perill crític d'extinció. Així ho ha determinat la darrera actualització que ha fet la Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa (UICN) que s'ha fet pública aquesta setmana. La nacra ha estat inclosa dins la llista vermella, en la qual actualment hi ha un total de 112.432 espècies en perill d'extinció.

El motiu pel qual han inclòs aquest mol·lusc a la llista ha estat per la mortalitat massiva que ha presentat l'espècie (del 80% al 100%) a causa del patogen descobert recentment, l'Haplosporidium pinnae. Els darrers dos anys, a les Illes Balears, s'han detectat mitja dotzena d'exemplars d'aquest mol·lusc que, aparentment, han resistit l'atac del paràsit que provoca aquest episodi d'extinció massiva.

Segons l'informe, el canvi climàtic també altera els hàbitats naturals i augmenta la intensitat i la freqüència dels fenòmens meteorològics extrems i això té un efecte directe sobre la disminució de les espècies.

En un comunicat, Jane Smart, directora mundial del grup, ha assegurat que aquesta darrera actualització revela "els impactes, cada vegada més grans, de les activitats humanes en la vida salvatge". A més, ha remarcat que "els resultats de determinades accions de conservació demostren que quan els governs, les organitzacions de conservació i les comunitats locals treballen junts, es pot canviar la tendència de pèrdua de la biodiversitat".

stats