En quins casos es pot anar d'excursió durant la fase 1?

Està permès individualment, però només si vius en un municipi que tingui muntanyes i no surts del terme

Excursionistes amb el puig Major al fons. / Pere Gomila

Totes les persones que visquin en un municipi amb muntanyes com ara els de la serra de Tramuntana, Artà o els que tenen puigs com el de Randa i el santuari de Sant Salvador de Felanitx podran anar d'excursió individualment sempre que no surtin del seu terme municipal, però hauran de caminar des de casa. Això vol dir que si vius en un nucli com Peguera, a Calvià, i vols anar a la finca pública del Galatzó, és obligatori arribar-hi a peu. En canvi, els esportistes federats mantenen l'avantatge de poder-hi anar en vehicle com ja estava permès durant la fase 0, malgrat que tampoc poden sortir del municipi, segons el darrer decret publicat en el Butlletí Oficial de l'Estat i com indiquen fonts de la Delegació del govern espanyol a les Balears. Els ciutadans que viuen en municipis sense muntanyes, però, no podran fer excursions.

Durant la fase 1 als nuclis de població amb menys de 5.000 habitants no s'hi aplicaran les franges horàries establertes per sortir a passejar i fer esport i podran sortir a fer les activitats permeses des de les 6 a les 23 h. D'aquesta manera, un excursionista que visqui en aquests nuclis té més hores per anar individualment a la muntanya, sempre que no surti del municipi.

Els grups i clubs de muntanya tampoc no poden organitzar excursions, com explica el president de la Federació Balear de Muntanyisme i Escalada, Xisco Colom, i d'acord amb el nou decret només està permès que ho facin les empreses de "turisme actiu i de natura", o sigui, les que ofereixen activitats a l'aire lliure amb un guia. Durant les activitats s'haurà de garantir la distància de seguretat de dos metres i si no és possible caldrà usar equips de protecció com ara mascaretes, com apunta el decret

Colom diu que la normativa no és gens clara i que reclamaran al Govern i el Consell de Mallorca que es pugui caminar per les rutes GR com ara el que travessa la Tramuntana i el Camí de Cavalls de Menorca perquè són considerades "instal·lacions esportives" pel Consell Superior d'Esports del govern espanyol i la mateixa normativa autonòmica. "També demanam que els esportistes es puguin desplaçar fins a aquests punts", comenta el president de la federació. Així, un excursionista federat que visqui a Manacor podrà anar en cotxe fins a l'inici de qualsevol ruta GR, com ara a Caimari. Pel que fa als esportistes que no estan federats, serà la Conselleria d'Esports qui ho hagi de modificar.

D'altra banda, el president del Grup Excursionista de Mallorca, Jordi Soler, afirma que estan a l'espera perquè "no entenem la falta de concreció per poder gaudir de la natura, on és fàcil garantir les distàncies de seguretat". També diu que no es pot entendre com sí que es pot anar a un bar amb la família i circular en cotxe però no fer excursions. Afegeix, a més, que hi ha moltes altres coses més importants per regular però que "ens agradaria sortir amb les condicions que calguin".

EDICIÓ PAPER 04/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF