Societat 27/02/2019

Moviment Feminista de Mallorca reivindica una vaga de 24 hores el 8 de març

Demanen als homes que facilitin que les dones hi puguin participar plenament

Maria Fuster
2 min
Moviment Feminista de Mallorca

PalmaMoviment Feminista de Mallorca vol promoure una participació de 24 hores en la vaga del 8 de març i no ha amagat la seva decepció per la proposta dels sindicats majoritaris de fer una aturada de dues hores. El que no tenen és cap pressió amb el número de gent que anirà a la manifestació. "No tenim expectatives de xifres de participació. El que volem és la màxima implicació, perquè davant el context actual, de possible retrocés de drets, ens veim en perill i feim una crida a la mobilització de les dones. Alhora demanam als homes que facilitin que les dones hi puguin participar plenament: assumint aquell dia més feina, assumint totes les tasques de cures, etc", ha assenyalat Olga Coronado, una de les portaveus.

"Som la meitat. Sense les dones s'atura el món", serà el cartell d'enguany, segons ha explicat Aina López, una altra de les portaveus del Moviment Feminista, i ha deixat clar que "les dones han d'anar a la capçalera".

La manifestació unitària, que començarà a la plaça d'Espanya, acabarà aquest any a la Feixina. "Reivindicam la lluita de les dones, contra les tropes borbòniques. Un fet invisibilitzat i que demostra la capacitat de lluita de les dones. I també volem mobilitzar-nos contra les opcions polítiques que alimenten l'odi, el masclisme i el feixisme", ha assegurat la també portaveu Neus Tur.

Les activitats programades per a la setmana del 8 de març s'agrupen en quatre eixos: les reivindicacions estudiantils, la revisió de les cures, els drets laborals i la crítica al consum capitalista. La majoria seran no mixtes –només hi participaran les dones–, excepte les manifestacions estudiantils, la general del 8 de març i l'exposició de 'Dona, art i cultura' organitzada per la Plataforma de Dones Immigrants. La seva portaveu, Dana Echebarría, ha volgut sumar a la mobilització moltes dones que "no es defineixen com a feministes, però que intuïtivament ho són, perquè són conscients de la discriminació que pateixen".

El divendres 2 de març Moviment Feminista demana que les dones pengin el davantal al balcó, per fer visible la tasca de cures i convida a penjar la foto per les xarxes socials etiquetant @movfemmallorca. Dijous 28 de febrer, dimarts 5 i dia 7 de març hi haurà taules informatives a la UIB. El dissabte 2 de març hi ha convocada una bicicletada feminista, convocada per ADIBS a les 11 h a la plaça d'Espanya. El 3 de març es participarà a la Rua de Palma. El dilluns 4 de març hi ha convocada una asseguda per teixir a les 17 h al carrer de Sant Miquel. El dijous 7 de març es farà un taller de pancartes al Born a les 17 h.

El dia 8 de març, a les 12 h a la plaça del Tub, manifestació estudiantil; a les 14.30 h, dinar de carmanyola amb motiu de la vaga de consum. A les 17 h, hi ha una taula informativa Kellys Union Balear a plaça d'Espanya i a les 19 h, manifestació unitària. A les 17 h a Flassaders també es presenta l'exposició 'Dona, art i cultura' organitzada per Plataforma de Dones Immigrants. El dia 9 de març, a les 17 h al n. 48 d'Eusebi Estada, es durà terme una trobada per a dones immigrants.

stats