El Moviment Feminista de Mallorca convoca per demà una cassolada contra la violència masclista

Ni el dia 25 ni la vetla es farà cap manifestació per complir amb les restriccions derivades de la pandèmia

El Moviment Feminista de Mallorca ha convocat per demà, dimarts, una cassolada de cinc minuts a les 21 hores arreu de l'illa com a substitució de la manifestació nocturna de dones que es fa cada 24 de novembre com a vetla del Dia internacional per l'eliminació de la violència contra les dones. Enguany, a causa de la situació derivada de la pandèmia del coronavirus, han hagut de modificar algunes de les activitats previstes amb motiu d'aquesta jornada.

"Aquesta convocatòria és un crit simbòlic en contra del silenci social davant les violències
masclistes", assenyala el moviment en un comunicat en referència a la cassolada de la nit del 24. "Precisament, el Moviment Feminista de Mallorca enguany reclama l'eliminació
dels minuts de silenci i alhora convida totes les persones i col·lectius a fer renou", afegeixen. La seva intenció és "fer visible el rebuig davant qualsevol mena de violència masclista i la necessitat de posar en marxa polítiques valentes".

L'Ajuntament mostra suport a les víctimes de violència masclista amb una llaçada a la façana de Cort

Per altra banda, la manifestació del 25 de novembre la substituiran per un homenatge a les dones assassinades, que es farà a la plaça d'Espanya de Palma, de 12 a 21 hores, i que preveuen que repliquin altres municipis de l'illa. Juntament amb això, expliquen en un comunicat, "es llegirà el manifest del Moviment Feminista de Mallorca, amb el lema 'La violència masclista és la pandèmia invisible'.

L'entitat vol denunciar que "la pandèmia ha destapat i ha incrementat les múltiples violències estructurals que afecten les dones i que s'emparen en els estats capitalistes". Segons el Moviment, "aquesta violència -moltes vegades explícita i moltes d'altres, invisible i simbòlica- se sosté en una quotidianitat que crea, reprodueix i legitima les mil formes de violència que
s'exerceixen cada dia sobre les dones pel simple fet de ser dones".

El Corte Inglés, Mercadona i altres entitats empresarials faran un minut de silenci el 25-N a les Illes

Així mateix, recorden que "durant el 2020 a l'estat espanyol 80 dones, entre les quals dues nines, han estat assassinades per les seves parelles o exparelles, germans, fills, oncles o coneguts. Una violència que ha colpejat especialment les Illes Balears en el darrer trimestre de l'any", ja que hi han mort en total tres dones d'ençà que va començar l'any.

Per això, "les accions d'enguany tenen com a fil conductor la visibilització de la violència constant que pateixen les dones i que ni la pandèmia mundial ha frenat", com també "la denúncia ja reiterada contra el discurs feixista que nega l'existència de la violència masclista". Per aquest motiu, "l'antifeixisme continua sent un component clau d'aquesta convocatòria", precisament arran de "la reaparició d'un feixisme agressiu i desacomplexat, que pretén fer-nos retrocedir en el temps".

EDICIÓ PAPER 23/01/2021

Consultar aquesta edició en PDF