Societat 18/11/2020

El Corte Inglés, Mercadona i altres entitats empresarials faran un minut de silenci el 25-N a les Illes

L'IBDona ha aconseguit el compromís de CAEB, PIMEM i els sindicats CCOO i UGT, entre altres organismes, per recordar les víctimes de violència masclista

Alba Tarragó
3 min
El cartell de la campanya.

PalmaL'Institut Balear de la Dona (IBDona) ha centrat la campanya del Dia internacional de l'eliminació de la violència cap a les dones d'enguany –que se celebra cada 25 de novembre– a fer que tota la ciutadania faci un minut de silenci a les 12 del migdia per les víctimes, que aquest 2020 ja en sumen 39 de mortals a les Illes. Amb aquesta intenció, l'IBDona ha aconseguit que es comprometin a fer-lo i promoure'l empreses com El Corte Inglés, Hiper Centro o Mercadona, segons ha explicat la directora de l'Institut, Maria Duran, en una roda de premsa aquest dimecres.

A aquestes s'hi han sumat la Confederació d'Associacions Empresarials de les Illes Balears (CAEB), la Petita i Mitjana Empresa de Mallorca (PIMEM), els sindicats CCOO i UGT, l'ONCE, el Col·legi Oficial de Farmacèutics, el Col·legi d'Administradors de Finques de les Illes Balears i les cambres de comerç de totes les illes. "Fins ara, el moviment feminista, les associacions i les administracions públiques han fet un minut de silenci, però no basta", ha reclamat Maria Duran.

A banda d'aquest acte central per a dimecres que ve, 25 de novembre, Duran ha explicat quines altres activitats hi ha previstes amb motiu d'aquest dia, totes amb el lema 'El dret de les dones a viure en pau'. Entre aquestes hi ha un concert de Toñi Requena i Mavic al mòdul de dones del Centre Penitenciari de Mallorca el 2 de desembre i una obra de teatre, Antígones 2077, a càrrec de la companyia We never sleep, al Teatre de Lloseta dia 12 de desembre.

Fins a 4.000 euros per a les escoles

En paral·lel, la Conselleria d'Educació disposa d'una programació especial per al 25-N. Per presentar-la, la directora general de Primera Infància, Innovació i Comunitat Educativa, Amanda Fernández, ha acompanyat la presidenta de l'IBDona en la roda de premsa. Fernández ha assenyalat que "la feina del 25N és diària" i ha recordat que ja fa un any que es va presentar el pla de coeducació, amb 50 actuacions concretes previstes fins a l'any 2022.

Imatge de la campanya pel minut de silenci massiu del 25N

Amb l'objectiu de sensibilitzar l'alumnat en matèria de violència masclista, la directora general d'Educació ha informat que dotaran amb paquets de 2.000 i 4.000 euros els centres públics que vulguin fer tallers relacionats amb aquest tema entre els mesos d'octubre i desembre. Les escoles que podran optar a les quantitats més elevades són les que "ja estan dins l'agenda de coeducació o que en la memòria de l'any passat ja hagin tractat aquestes accions", ha indicat Fernández. La resta podran accedir a dotacions de fins a 2.000 euros.

Els col·legis concertats, per la seva banda, hauran de seguir un procediment diferent, segons ha puntualitzat la directiva. Però podran tenir diferents materials, com ara llibres, pel·lícules o obres de teatre. En total, es preveu que participin en aquestes activitats 85 centres educatius –entre públics i concertats– de diferents etapes –Primària, Secundària i adults.

Programació pel 25N de l'IBDona

A banda d'això, la Conselleria ha organitzat tallers "més centrals, com murals i llaçades", ha afegit Amanda Fernández. L'alumnat de Secundària dels centres de Mallorca, Menorca i Eivissa també podrà assistir a una obra de teatre, Harley Quinn stalkejada, que inclourà un col·loqui posterior. A més, Educació incorpora una temàtica d'igualtat a les anomenades "caixes sàvies", que inclouen contes i pel·lícules per un valor de 400 euros. Les escoles les poden demanar en préstec durant tot l'any, ha indicat Fernández.

stats