Societat 25/02/2020

El Moviment Feminista aposta per un 8-M ecofeminista i antifeixista

L'entitat ha presentat l'agenda d'activitats previstes per al Dia internacional de la dona

Ara Balears
3 min
Imatges de la manifestació estudiantil del 8-M

PalmaEl Moviment Feminista de Mallorca ha presentat aquest dimarts l'agenda d'activitats previstes per al Dia internacional de la dona. Entre aquestes accions, destaca la cadena feminista convocada per al 29 de febrer a les 12 h als jutjats de la via d'Alemanya (Palma). És una activitat oberta a dones i infants que té com a objectiu "continuar reivindicant la necessitat d'unes institucions judicials que apliquin la perspectiva de gènere. Necessitam jutges i advocats adequadament formats i especialitzats en perspectiva de gènere que apliquin la Llei orgànica de mesures de protecció integral contra la violència de gènere de manera transversal en la seva activitat judicial".

L'entitat ha informat, a través d'un comunicat, que en les accions emmarcades en el Dia internacional de la dona també reivindicaran polítiques legislatives "valentes" que adeqüin la legislació vigent al consens social ampli pel que fa a les violències sexuals. Entre altres coses, "exigim la incorporació de tot allò que estableix el Conveni d'Istanbul".

Entre les activitats previstes, l'entitat ha remarcat la importància de la manifestació convocada per al 8 de març a les 12 h a plaça d'Espanya, que enguany recorrerà els carrers de Palma sota el lema 'Destrueix el patriarcat, no el planeta'.

Així mateix, l'MFM ha fet una crida a totes les dones a fer la vaga de 24 hores del pròxim 8-M, una vaga que girarà entorn de tres eixos: el laboral, emparat legalment per diversos sindicats, l'objectiu del qual és denunciar les condicions de treball de moltes dones que ocupen feines precaritzades i que també pretén denunciar la bretxa salarial que menysprea la feina feta per les dones, els sostres de vidre i els sòls enganxosos. El de consum, per incentivar un consum responsable, conscient, sostenible i respectuós amb els drets de les dones. I el de les cures, eix que pretenen que enguany adquireixi més pes, amb la finalitat de reivindicar que les tasques fetes tradicionalment per les dones han estat invisibilitzades pel sistema capitalista, que obvia el treball (re)productiu i els imposa dobles i triples jornades de feina.

Els fils conductors del 8-M del 2020 són la lluita ecofeminista i l'antifeixista, les cures i les violències que travessen la vida de les dones

La lluita ecofeminista, "perquè no es pot deixar de banda l'emergència climàtica actual, que no afecta igual tothom". Per a l'entitat, cal tenir ben presents les refugiades climàtiques, les explotades del sud global, les defensores de la terra assassinades i violentades... "Sense justícia social i de gènere no hi haurà justícia climàtica, i sense justícia climàtica no hi haurà justícia social i de gènere", han sentenciat.

L'antifeixisme, "ara més que mai", perquè amb "la reaparició d'un feixisme agressiu i desacomplexat, que pretén fer-nos retrocedir en el temps, s'estan qüestionant drets que es consideraven assolits. Les feministes continuaran incansables en la lluita, perquè són conscients que el feminisme és l'arma més eficaç per combatre el feixisme. I els feixistes també ho saben".

Les cures, perquè "el fet que les dones assumeixin tasques de manera gratuïta o precària sense que se'n reconegui la importància és una realitat que exigeix un canvi urgent. El temps que requereix i el benestar que proporciona la tasca de cures mereix respecte i reconeixement social. El mercat laboral s'ha d'adaptar al temps de cures i quan s'exerceix de manera professional, ha de tenir un salari i unes condicions laborals dignes".

I les violències, perquè "són sistemàtiques en la vida de les dones: els assassinats, les agressions, els micromasclismes, el llenguatge, la publicitat i l'humor sexista, la bretxa salarial, el sostre de vidre i la justícia patriarcal són violències masclistes i es mereixen tota l'atenció pública i prioritat absoluta en les agendes polítiques. Les dades són clares i exigeixen que la desigualtat entre homes i dones es converteixi en una qüestió d'estat".

stats