Obituari
Societat 11/05/2023

Mor l'economista Miquel Alenyà Fuster

El també crític d'art va ser president de l'OCB i director de la Fundació Sa Nostra

ARA Balears
2 min
L'economista Miquel Alenyà Fuster

PalmaL'economista i crític d'art Miquel Alenyà Fuster (Palma, 1939) ha mort aquest dijous. Alenyà va treballar en l’àmbit de la gestió empresarial en diverses entitats financeres, entre les quals destaca la caixa d’estalvis de les Balears Sa Nostra (1989-2004), on va ser treballador, directiu i director gerent de la Fundació. També va ser director de l’Informe econòmic i social de les Illes Balears (1968-2000), president del Cercle d’Economia de Mallorca i president autonòmic de la Creu Roja Espanyola a les Illes Balears (2003-2015).

Tot i que en el seu currículum predomina el vessant relacionat amb el sector econòmic i empresarial, Miquel Alenyà destacà per les seves aportacions en el camp de la cultura illenca com a president de l’Obra Cultural Balear (1987-1989), col·laborador de la Gran enciclopèdia de Mallorca, membre del consell editorial del Diari de Balears i col·laborador del seu suplement cultural L’Espira. També va formar part del consell de direcció de la Gran enciclopèdia de la pintura i l’escultura a les Balears i s'incorporà com acadèmic numerari a la Reial Acadèmia de Belles Arts de les Illes Balears, la qual va presidir entre el 2005 i el 2008.

Entre les seves obres –a més dels estudis sobre estructura econòmica i intervenció social– es troben articles i col·laboracions en la premsa illenca sobre turisme, cultura, cinema, música i el món de l’art, especialment de la pintura a Mallorca. Alenyà també va publicar treballs d'investigació i d’anàlisi biogràfica dels pintors Antoni Fuster Fortesa (1987), Ricard Anckermann (1991), Joan Bauzà Mas (1992), Llorenç Cerdà (1993), Joan Fuster (1995), Pere Quetglas, Xam (1995) o Bruno Beran (2004), i un assaig titulat La pintura moderna a Mallorca: 1830-1970 (Palma, Ajuntament de Palma, 1996). Més recentment, va escriure Del meu record. Memòries 1939-2017 (Palma, Lleonard Muntaner, 2017), i mantenia un blog personal amb articles sobre temes del seu interès.

Miquel Alenyà en la seva promoció a l'Institut Ramon Llull de Palma

L'Obra Cultural Balear ha lamentat la pèrdua d'Alenyà i ha fet arribat el seu condol a familiars i amics. "Una gran pèrdua per a tots els qui estimen la llengua, la cultura i el país", ha assenyalat l'entitat de la qual l'economista en fou president.

La presidenta del Govern, Francina Armengol, en representació de tot l'Executiu també s'ha manifestat per la pèrdua, de qui ha reconegut que era "una persona compromesa amb aquesta terra i la seva cultura". Així mateix, Armengol ha assenyalat que Miquel Alenyà era "voluntariós, implicat i ple de valors que ens queden avui a tots com a llegat".

stats