Societat 29/06/2018

“Al món de l’esport encara hi ha por de sortir de l’armari”

Javier Barrilero és un dels dos esportistes balears que participen en una exposició de visibilitats LGTBI

Aina Riera Serra
3 min
“Al món de l’esport encara hi ha por de sortir de l’armari”

PalmaEl món de l’esport, com altres, sovint treu punta i reivindica la virilitat i la força als jugadors, futbolistes, atletes, i la feminitat i l’elegància a les gimnastes, les nedadores de sincronitzada o les tennistes.

Habitualment, a les cròniques esportives, es fa referència als atributs i se’ls considera un valor afegit. És un món on el masclisme encara és molt present i on els esportistes han d’assumir com a reptes característiques que poc o gens tenen a veure amb el domini de la seva disciplina.

La visibilització del col·lectiu LGTBI en el món de l’esport ha trencat alguns estereotips . En aquest sentit, la Federació Andalusa Arco Iris, a través de l’exposició El armario deportivo visibilitza la comunitat amb el rostre i el nom i el cognom de 400 esportistes de renom. Entre ells, Martina Navratilova, tennista de la República Txeca i primera esportista professional a sortir de l’armari, o Justin Fashanu, futbolista anglès i el primer a fer pública la seva condició d’homosexualitat.

Entre els esportistes espanyols apareixen el jugador de waterpolo, Víctor Gutiérrez, o la futbolista Laura de Río.

Aquí, a les Illes, la convocatòria ha aconseguit visibilitzar dos esportistes: Maria Isabel Fernández, instructora de Zumba Fitness, que va assistir a la presentació de l’exposició aquest dimarts, i Javier Barrilero, instructor d’hípica.

“Vaig proposar de participar-hi a alguns amics meus que també estan dins el món de l’esport però no varen voler per por de perdre la feina”, explica Barrilero. Segons ell, això demostra que encara hi ha molta por de sortir de l’armari, per allò que això pugui suposar.

Assegura també que molts es decideixen a fer-ho públic quan ja han acabat la seva carrera o quan ja han assolit els seus objectius.

'Bullying' i LGTBIfòbia

Javier va dir que era homosexual a l’edat de 20 anys. No es va atrevir a fer-ho abans perquè ja a l’escola se’n reien d’ell. No li agradava el futbol i sempre jugava amb les nines i amb això va haver-n’hi prou. “Anava a classe cada dia, forçosament, sabent que seria dur”, declara.

Va trobar el seu refugi en els clubs d’hípica, prop dels cavalls. Segons explica, el món de l’equitació, a diferència d’altres disciplines com el fubtol o el bàsquet, és molt igualitari, homes i dones competeixen dins la mateixa categoria i no hi ha discriminació de sexe.

De fet, una de les seves referents és l’amazona nord-americana Mederith Michaels-Beerbaum, que ha guanyat tres vegades consecutives la final de la Copa del Món de Salts amb el seu cavall Shutterfly .

L´hipica ha estat sempre el seu hobby. Javier va estudiar per obtenir el títol de tècnic esportiu en equitació i ha treballat en diversos clubs a Palma, entre ells el de Son Magraner i el de Son Reus.

Assegura que com a professor mai ha patit homofòbia i mai ha tingut problemes per trobar feina.

Mr. Gay Pride 2018

Un dels reptes d’enguany de Javier Barrilero és el concurs de Mr. Gay Pride, en el qual ha resultat ser el candidat finalista i representant de les Illes.

L’assumeix amb molta il·lusió i considera que és una acció més de lluita per visibilitzar el col·lectiu. De fet, una de les coses que es tenen en compte en els perfils dels candidats és la seva implicació i la militància en el moviment.

Javier considera que tot i que s’ha avançat molt, encara hi ha molta gent que té por de sortir de l’armari, alguns perquè temen no ser acceptats, altres perquè tenen por de no trobar feina o perdre-la i altres per la por de ser rebutjats per amics o familiars.

“Les lleis s’han adaptat i ara ens reconeixen tots els drets, però pel que fa a l’acceptació social encara manca molta feina”, explica Javier.

Hi ha qui considera que la normalització passa per evitar fer precisament accions de visibilització com la de l’exposició de la Fundació Arco Iris.

Javier Barrilero està convençut, però, que aquestes seran necessàries fins que la homosexualitat, la bisexualitat o la transsexualitat no estiguin del tot i plenament normalitzades. “L’única manera d’aconseguir que la gent deixi de donar-li importància és que ara lluitem per visibilitzar i normalitzar la situació del col·lectiu LGTBI”.

L’exposició de la Fundació Arco Iris es podrà veure fins al 15 de juliol al poliesportiu de Son Moix de Palma, a Son Hugo del 17 de juliol al 5 d’agost i al parc de la Mar els dies 22 i 23 de setembre.

stats