Societat 08/08/2018

Els molins de Can Morey s'han restaurat i ja es poden visitar

L'Ajuntament de Palma ha instal·lat un panell informatiu en què s’explica la història dels molins d’aigua que encara estan en funcionament

Ara Balears
2 min
Els Molins de Can Morey s'han restaurat i ja es podran visitar

PalmaEl regidor de Cultura, Patrimoni, Memòria Històrica i Política Lingüística de l'Ajuntament de Palma, Llorenç Carrió; la directora insular de Patrimoni del Consell de Mallorca, Kika Coll, i la coordinadora general de l’Àrea de Cultura, Francisca Niell, han visitat la restauració dels molins de Can Morey, que es troben al Pla de Sant Jordi. Els molins s’han restaurat gràcies a la institució insular i a l’Ajuntament, i s’han obert a les visites públiques. Per deixar constància d’aquest fet, s’hi ha instal·lat un panell informatiu en què se n'explica la història i, a través d’uns codis QR, es pot accedir a dos audiovisuals en els quals es veuen els molins en funcionament. El principal objectiu del projecte és dinamitzar el patrimoni molinològic i evitar-ne la pèrdua.

Les autoritats implicades en la restauració han visitat avui el Molins de Can Morey

Can Morey disposa de dos molins d’extracció d’aigua. Amb l’ajuda d’ambdues institucions, s'hi va fer una intervenció per garantir-ne el bon funcionament. Per les seves característiques i, sobretot, pel fet de ser molins en actiu, el Consell de Mallorca els va seleccionar per incloure’ls dins la Ruta dels Molins de l’Euroregió Pirineus Mediterrània. La Ruta dels Molins pretén donar a conèixer i posar en valor els molins de l’Euroregió Pirineus Mediterrània i el seu entorn. Formen part de la ruta els territoris de Mallorca, Catalunya, Migdia-Pirineus i Llenguadoc-Rosselló.

El molí gros, situat devora les cases, fou edificat en la dècada de 1920, mentre que el molí petit es construí l'any 1947 sobre un antic pou de sínia. El personal de la Unitat del patrimoni historicoindustrial de la Direcció Insular de Patrimoni del Consell de Mallorca –amb la col·laboració de la família Barceló Seguí, propietaris dels molins– va dur a terme els treballs de condicionament de les torres i de manteniment dels mecanismes. Pel que fa a l’Ajuntament, es va atorgar al propietari una subvenció de la línia de Patrimoni per valor d’uns 3.000 euros. Les feines s’iniciaren el mes de gener de 2016 i varen concloure el mes de maig de 2017.

stats