Societat 29/09/2022

La mobilització que va fer història: es compleixen nou anys de la marea verda

Aquell diumenge 29 de setembre més de 100.000 illencs sortien al carrer per defensar l'escola en català

ARA Balears
2 min
Imatge de la manifestació contra el TIL a Palma.

Palma"Tsunami verd contra la imposició del trilingüisme", titulava l'ARA Balears la crònica principal del diari del dilluns 30 de setembre del 2013, l'endemà de la mobilització per l'educació en català que va fer història a les Balears. Avui es compleixen nou anys d'aquella marea verda va treure més de 100.000 illencs al carrer arreu de l'Arxipèlag i que va col·lapsar el centre de Palma contra el TIL de José Ramón Bauzá.

Molts illencs estan recordant avui a les xarxes aquell diumenge 29 de setembre en què "una gernació humana sortí al carrer per cridar contra el projecte lingüístic del Govern balear, que, amb l'excusa d'incrementar l'anglès, arraconà el català a les aules, i que des de fa dues setmanes ha provocat una vaga indefinida dels docents", contava la mateixa crònica al diari, que li dedicà 12 pàgines sota l'avanttítol 'Conflicte a les aules'.

La portada de l'ARA Balears, l'endemà de la mainfestació.

Els professionals del sector educatiu aplegats en l'Assemblea de Docents varen ser els principals impulsors de la concentració, la més gran de la història a l'Arxipèlag. Fins a 180 autocars de la Part Forana varen dur famílies vestides de verd a Ciutat.

El TIL, que el Tribunal Superior de Justícia va declarar nul l'any següent, trencava amb el consens lingüístic que el mateixos populars havia aprovat amb el Decret de Mínims a final del anys noranta. La intenció d'implantar el trilinguisme a l'escola va ser el detonant de la protesta, però el malestar venia d'enrere, amb polítiques com les retallades al sector públic, l'eliminació de l'exigència del català per accedir a la funció pública o la llei de símbols, que suposava censurar qualsevol símbol que no fos l'oficial en els espais públics.

L'"orgull" de Bauzá

Bauzá ha piulat recordant el novè aniversari de la marea verda i reafirmant la convicció en la seva política, malgrat la derrota que li va suposar. "Avui fa nou anys el nacionalisme balear va sortir al carrer per intentar coaccionar-me perquè no eliminàs el sistema d'immersió lingüística en català a l'escola", ha escrit a les xarxes socials. "Per descomptat, i després d'això, vàrem acabar amb ell per primera vegada a Espanya i amb profunda convicció. Orgull", ha continuat.

stats