Societat 29/07/2019

Balears és la comunitat que més augmentarà l'oferta de places del MIR de tot l'Estat

La Comissió de Recursos Humans del Ministeri de Sanitat preveu una oferta de 219 places de formació especialitzada per a l'any 2020

Maria Fuster
3 min
Imatge d'arxiu d'ARA Balears

PalmaLes Balears, l'any 2020, es convertiran en la comunitat en què més augmentarà l’oferta de places de MIR de tot l’Estat. Es tracta del major increment de formació sanitària especialitzada que han experimentat mai les Illes. D'acord amb el que s'ha acordat aquest dilluns a la Comissió de Recursos Humans del Ministeri de Sanitat, l’any que ve s’incrementarà un 39,4% l’oferta de places disponibles respecte del 2019, amb la qual cosa s'arribarà a les 219.

D’aquesta bossa de 219 places, 70 corresponen a l’àrea de medicina familiar i comunitària, que s’incrementen un 70% respecte de les que hi havia disponibles a la convocatòria d’enguany. També, per primera vegada, es formaran un geriatre i un metge rehabilitador.

En la Comissió de Recursos Humans del Ministeri de Sanitat hi ha participat per part del Govern de les Illes Balears Nacho García, director general de Prestacions i Farmàcia. L’oferta de places per formar especialistes a la Comunitat creix en resposta a les necessitats anticipades del sistema; de fet, les Illes són la comunitat autònoma amb un grau més elevat de retenció de professionals en acabar el període formatiu.

Aquest augment d’oferta ha estat possible després que enguany s’hagin acreditat sis noves unitats docents a les Illes: reumatologia a Son Llàtzer, rehabilitació a Son Espases, multiprofessional d’atenció familiar i comunitària a l’àrea de Salut d’Eivissa i Formentera, geriatria a l’Hospital Sant Joan de Déu i farmàcia hospitalària a Can Misses. Així mateix, aquest 2019 l’Hospital d’Inca també ha estat acreditat com a dispositiu docent.

En total, ara mateix a la nostra comunitat hi ha un total de 12 unitats docents, que formen 566 residents; la majoria a l’hospital de Son Espases i a la Gerència d’Atenció Primària de Mallorca. De fet, aquesta unitat docent –que ara ja forma més de 110 residents i que amb l’ampliació recent de places acreditades arribarà a 250– es convertirà en una de les unitats de família més grans de tot l’Estat.

Decret que reordena el sistema de formació sanitària especialitzada

El Consell de Govern va aprovar el maig el decret pel qual es regula l’ordenació del sistema de formació sanitària especialitzada en l’àmbit de la comunitat autònoma de les Illes Balears, amb l’objectiu de millorar l’organització i el funcionament de la docència i garantir la qualitat del sistema de formació d’especialistes residents.

Entre altres objectius, la norma professionalitza les figures docents i en reconeix la tasca en la formació d’especialistes sanitaris. El decret també defineix l’obligatorietat d’establir un pla marc de qualitat docent que permeti avaluar periòdicament els centres i les unitats docents.

Evolució de l’oferta de places de formació sanitària especialitzada a les Balears

Les 219 places que s’oferiran el 2020 suposen l’oferta més elevada que s’ha fet mai a les Illes Balears, un nombre que s’ha incrementat especialment després d’impulsar els darrers anys la creació d’unitats docents que permeten formar professionals sanitaris. El mínim de la darrera dècada es va registrar l’any 2015, quan se n’oferiren 127. Des d’aleshores, aquesta bossa s’ha anat incrementant: 131 el 2016, 138 el 2017, 152 el 2018 i 157 el 2019.

De les noves places que s’oferiran el 2020, la majoria (161) corresponen a Medicina, 45 a Infermeria, i 13 relacionades amb altres titulacions, com ara Biologia, Química, Farmàcia, Fisioteràpia i Psicologia. Per gerències, el major nombre de places el trobam a l’hospital Son Espases (76), Atenció Primària (64), Son Llàtzer (39), l'àrea de Salut d’Eivissa i Formentera (16), l'àrea de Salut de Menorca (8), l'Hospital de Manacor (6), l'hospital Can Misses (5), l'Hospital d’Inca (2) i l'hospital Sant Joan de Déu (3).

stats