Societat 21/04/2022

La ministra de Ciència anuncia un nou edifici per al Centre Oceanogràfic de les Balears

Diana Morant ha afirmat a Palma que les obres del nou SOCIB començaran la setmana que ve

2 min
La ministra Diana Morant a Palma, aquest dijous.

PalmaEl Centre Oceanogràfic de les Balears tindrà un nou edifici, que estarà situat al futur districte d'innovació Pol Marí. Així ho ha anunciat la ministra de Ciència, Diana Morant, en roda de premsa a Palma aquest dijous. Ha destacat que es tracta d'una de les 29 Infraestructures Científiques i Tècniques Singulars (ICTS) i "mereix un nou edifici" després d'estar des del 1908 al mateix. Es preveu que costi devers 10 milions d'euros i la licitació per al projecte es traurà "les properes setmanes", ha dit Morant.

La ministra també ha avançat que la setmana que ve ja començaran les obres del futur edifici del Sistema d'Observació i Predicció Costaner de les Illes Balears (SOCIB), que serà la peça angular del Pol Marí. Es preveu que la construcció tardi devers 18 mesos i s'hi han invertit 8,5 milions d'euros, el 50% dels quals han anat a càrrec de l'Estat i l'altra meitat, de la Comunitat Autònoma. Així mateix, s'ha compromès a "acompanyar" les Balears en el desenvolupament del districte d'innovació.

Morant ha destacat "l'altíssima alineació" entre les lleis de ciència estatal i balear i la "proposta valenta" de l'Executiu illenc per "fer un compromís d'inversió sostinguda i arribar a la inversió del 2% del PIB". "Això significa passar de 23 milions d'euros a 130", ha insistit. A més, ha posat en valor que el Govern aposti per "la transformació de sectors productius, que sempre fa por". "És l'eina que ens garantirà un futur a tots els ciutadans", ha afegit.

Per la seva banda, la presidenta del Govern, Francina Armengol, ha avançat que vol doblar el pressupost del SOCIB i que treballen amb el Ministeri per allargar el conveni de finançament més enllà del 2024, que és quan acaba el que ara és vigent. A més, ha assegurat que volen que el nou grau de Ciències de la Mar es pugui oferir "de manera immediata".

Plans complementaris

Morant ha explicat que, per primera vegada, l'Estat treballa en plans complementaris amb les comunitats autònomes per crear un treball en xarxa d'equips científics i centres de recerca del país. En concret, les Balears han accedit a dos plans: un de biodiversitat, dotat amb cinc milions d'euros; i un de física i astrofísica, amb dos milions d'euros. Segons la ministra, també tenen possibilitats d'entrar altres dues propostes, en aquest cas centrades en les ciències marines i la biotecnologia aplicada a la salut.

stats