Societat 10/11/2021

El Govern vol multiplicar per dos el pressupost en recerca per arribar a una inversió anual del 2%

La Llei de la ciència preveu la creació d'un institut per "captar" i "retenir" el talent investigador, segons la presidenta Francina Armengol

2 min
El Govern retalla en recerca mentre anuncia que aposta per la diversificació

PalmaLa nova Llei de la ciència, la tecnologia i la innovació de les Balears –que dijous surt a exposició pública– garantirà que el Govern incrementi el pressupost que es destina a recerca per arribar a una inversió de, com a mínim, el 2%, segons ha anunciat la presidenta Francina Armengol en un acte a l'edifici de la Riera de la Universitat de les Illes Balears (UIB).

Això suposarà "més que duplicar la inversió que es fa avui dia", segons Armengol, que ha assegurat que la nova llei ha de marcar "un abans i un després" en el model productiu balear. La presidenta, però, no ha precisat en quin any es pretén assolir aquest percentatge.

La norma, a més de donar "estabilitat pressupostària", preveu la creació de l'Institut per a la recerca de les Balears, que tindrà l'objectiu de "captar" i "retenir" el talent investigador, segons Armengol. Volem que els científics quedin i se sumin a la nostra societat", ha dit, afegint que l'Executiu també vol aconseguir una major presència d'investigadores.

Així mateix, la presidenta ha explicat que la llei incorporarà incentius fiscals per a les empreses que inverteixin en innovació per aconseguir un teixit econòmic "més ric" i "competitiu". A més, la futura normativa preveu fomentar el mecenatge de projectes científics. Tot això implicarà "una transformació com s'havia vist del nostre model econòmic", i ha recordat que la pandèmia "ens ha ensenyat que la despesa en ciència és una inversió amb un retorn incalculable".

L'anunci de la presidenta es produeix un any després que el Govern retallàs 4,5 milions d’euros la despesa en la partida de recerca científica, tècnica i aplicada, que enguany ha disposat de 21,2 milions, segons les dades de la web PressupostsIllesBalears.cat. El 2020 l'Executiu va pressupostar dedicar-hi 25,7 milions d'euros. La reducció del pressupost es va produir en plena crisi sanitària, cosa que indicava que la recerca no era una prioritat pel Pacte. El pressupost de 2022, però, preveu augmentar la despesa associada a la investigació en un 13%, segons ha dit la presidenta, que no ha arribat a precisar en quant quedarà la partida.

D'altra banda, cal recordar que les Illes són la comunitat on es dedica un percentatge més baix del Producte Interior Brut (PIB), sumant les inversions públiques i les privades, a recerca i desenvolupament. Durant 19 anys les Balears no han superat mai cap altra comunitat i les Illes són a la coa d’Espanya, que al seu torn és a la coa d’Europa.

Val a dir que la despesa pública i privada en recerca gairebé s’ha duplicat en dues dècades, respecte del pes total de l’economia. Si el 2000 era un 0,22% del PIB, l’any passat va arribar a un 0,4% (134.242 milions d’euros), segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística. Tot i això, el percentatge partia d’un punt tan baix que no era difícil augmentar-lo, i les Balears continuen molt lluny de la mitjana estatal, que el 2019 va ser de l’1,25%.

stats