Carreteres
Societat 02/07/2022

Arriben els 8,6 milions d’euros de liquidació del Conveni de Carreteres al Consell de Mallorca

Serviran per sostenir els més de 40 projectes d’obres viàries previstos en el pressupost de la institució insular de 2022

ARA Balears
2 min
El Pi exigeix al Consell de Mallorca que prengui mesures per acabar amb la saturació de les carreteres

PALMAEl Consell ja ha rebut els 8.564.443,95 euros de l’Estat en concepte de liquidació del Conveni de Carreteres. Aquest abonament respon a l’acord de la darrera Comissió bilateral mixta i tanca definitivament el Conveni de Carreteres signat el 2007 i modificat per una addenda del 2015, i que finalitzava el 2022. El conseller d’Hisenda i Funció Pública, Josep Lluís Colom, ha manifestat satisfacció davant aquesta liquidació: “Ara posam el comptador a zero amb l’Estat i mantenim tots els camins oberts per continuar sumant recursos per a la millora de la mobilitat de Mallorca, en sentit ampli”, ha afirmat.

En el pressupost del Consell de Mallorca de 2022 ja hi ha prop de 40 projectes d’obres viàries previstos i un increment de la inversió en el manteniment de les vies. “Sostenir totes aquestes actuacions no pot quedar en mans dels recursos ordinaris del Consell, sinó que han de ser objecte de finançament suplementari”, ha dit Colom, i “els 8,6 milions de la liquidació sumen en aquest sentit”. Pròximament el Consell “incorporarà” aquesta quantitat provinent de la liquidació del Conveni de Carreteres al pressupost 2022 “com si fos una modificació de crèdit per addició de romanents”. Colom ha recordat que ja durant el tràmit d’aprovació del pressupost 2022 va afirmar que “els 520 milions de pressupost inicial es veurien incrementats amb l’arribada d’ingressos suplementaris, que ara es van confirmant”.

La xifra dels 8,6 milions d’euros de liquidació del conveni surt del càlcul de les quantitats avançades per l’Estat entre el 2008 i el 2011, tant per a obres com per a expropiacions, confrontades amb les certificacions de les obres executades que s’han aportat des del Departament de Mobilitat i Infraestructures.

El conveni de 2007 tenia una dotació inicial de 431 milions d’euros per a obres d’infraestructura viària a Mallorca. Durant els quatre primers anys de vigència del conveni les anualitats previstes van ser abonades per avançat des del Ministeri, per un total de 194 milions d’euros: 174 per a obres i 20 per a expropiacions. A partir de 2012 ja no es van consignar noves partides. I l’addenda del conveni de 2015 no va resoldre la situació ja que les anualitats tampoc no es van liquidar en cap exercici pressupostari, atès que la fórmula havia de ser la de la justificació d’obra feta per aconseguir el finançament.

stats