Treballadors
Societat 01/05/2023

Un miler de persones reclamen l'augment dels salaris i un habitatge assequible a Palma

La manifestació del primer de maig ha estat convocada pels sindicats UGT i CCOO

ARA Balears
3 min
Els sindicats UGT i CCOO han encapçalat la manifestació

PalmaLa manifestació convocada pels sindicats CCOO i UGT en el marc del primer de maig, Dia internacional dels treballadors, ha arrencat al voltant de les 11.30 h des de la plaça d'Espanya de Palma i hi han participat prop de 1.000 persones. Els secretaris generals de CCOO i UGT a les Balears, José Luis García i Lorenzo Navarro, respectivament, han explicat que la protesta ha girat entorn de la pujada dels salaris i ha reclamat uns preus assequibles de l'habitatge.

"Aquest primer de maig se surt a reivindicar que cal posar damunt de la taula els beneficis empresarials que no es reparteixen, sobretot per part de les grans empreses, i que estan bloquejant els convenis col·lectius, i també demanam que abaixin els preus, perquè tenim un IPC molt alt i necessitam que la pèrdua de nivell adquisitiu dels treballadors es compensi amb pujades salarials", ha reivindicat García.

Per part seva, Navarro ha subratllat la "necessitat d'aconseguir habitatge a un preu assequible" i la importància del "diàleg social" per arribar a acords que permetin abordar "la imparable pujada de preus", a més d'acordar la reforma de les pensions i el salari mínim. Així mateix, ha reivindicat el repartiment dels beneficis empresarials i ha subratllat que "les famílies necessiten que continuïn millorant els seus drets, i no n'hi ha prou de tenir una ocupació estable mentre les empreses s'estan enriquint".

La jornada ha estat marcada per la campanya electoral

A banda dels sindicats, han assistit representants de PSIB-PSOE, MÉS, Unides Podem, PP i Vox. El conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, secretari d'Idees i Projecte Polític del PSIB i número dos de la candidatura socialista al Parlament per Mallorca, Iago Negueruela, ha reiterat en declaracions als mitjans que aquest 1 de maig entren en vigor millores per als treballadors de les Balears, ja que "es fa efectiu el pagament als treballadors de l'hostaleria, amb un 5 per cent més, i entra en vigor la llei turística referent als llits elevables, que facilita el treball de les cambreres de pisos".

A més, Negueruela ha censurat durant la manifestació que "l'única proposta que s'ha conegut del PP en matèria de treball és derogar la llei turística i llevar drets als treballadors, que és el que fan sempre". Així mateix, la candidata a la batlia de Palma i diputada d'Unides Podem al Congrés, Lucía Muñoz, ha recordat en declaracions als mitjans prèvies a la sortida de la marxa que "els drets dels treballadors mai han estat un regal, sempre han estat conquestes, i no es pot oblidar que sempre estan en perill".

En aquest sentit, ha criticat les declaracions de la presidenta del PP de les Balears i candidata al Govern, Marga Prohens, en les quals assegura que si governa no aplicarà la Llei d'habitatge estatal. "És la principal llei que ens farà aturar la crisi de l'habitatge, i per tant aquest 28 de maig ens estam jugant la seva aplicació, i l'única manera que s'apliqui és que Unides Podem sigui al Govern".

Prohens, que també ha participat a la jornada, ha apostat per baixar el tram autonòmic de l'Impost sobre la Renda (IRPF) "ara que la inflació es menja els sous" i per aplicar mesures de conciliació laboral, com l'ampliació de les deduccions fiscals i la gratuïtat de l'etapa educativa de 0 a 3 anys "per a tothom". La candidata popular també ha reivindicat als treballadors autònoms, recordant el seu compromís d'una quota zero els dos primers anys, i una bonificació del 50 per cent en el tercer, així com d'equiparar-los a les famílies nombroses i monoparentals a l'hora d'accedir a deduccions fiscals.

stats