DRETS HUMANS
Societat 10/07/2020

Migrants custodiats per la policia a causa del covid-19

Els algerians que arribaren en pastera a Formentera, tant els que han donat positiu en coronavirus com els contactes estrets, estan aïllats sota control, tot i que són lliures

Maria Fuster
3 min
Migrants custodiats per la policia a causa del covid-19

PalmaEl 29 de juny varen arribar a les Illes més migrants que mai en pastera en un sol dia. En total varen ser cinc embarcacions: quatre a Mallorca i una Formentera, amb 56 homes i un menor. Tots eren algerians menys un marroquí. Però el coronavirus ha canviat la conclusió del viatge d’alguns d’ells. Malgrat que els Centres d’Internament d’Estrangers (CIE) de la Península continuen tancats, actualment els 17 migrants arribats a Formentera estan custodiats per la policia. Dos varen donar positiu a les proves de coronavirus i la resta són contactes estrets dels contagiats, segons han assegurat fonts de la Delegació del govern espanyol a l’ARA Balears. Aquesta és una vigilància anòmala, perquè no estan detinguts ni hi ha cap ordre d’internament per fer-los un aïllament forçós, com la que sí que es va dictar contra l’home que viatjà de Barcelona a Eivissa sabent que tenia covid-19.

Els dos casos confirmats de coronavirus són asimptomàtics i estan ingressats a Can Misses. Segons fonts d’aquest hospital eivissenc, “són allà perquè no hi ha una altra alternativa, ja que l’hotel medicalitzat està inactiu perquè no hi havia casos” . Les mateixes fonts expliquen que els migrants “estan aïllats però no privats de llibertat”.

Excepte el menor, els altres 15 homes, per la seva proximitat als infectats amb covid-19, fan deu dies d’aïllament a l’alberg Sa Casilla, un espai habilitat per tenir les condicions necessàries i cedit per l’Ajuntament de Sant Josep, i on, a més de la supervisió de la Policia Nacional, hi ha tècnics de Creu Roja encarregats de cobrir les necessitats de menjar i de productes d’higiene personal i de neteja dels migrants. Aquesta despesa l’assumeix la Conselleria d’Afers Socials i es calcula en 3.123 euros.

Com que la pandèmia va obligar a tancar els set CIE que hi ha a la Península, els 40 migrants arribats en pastera a Mallorca el mateix dia que els de Formentera varen ser enviats a centres d’ajuda humanitària de Barcelona i de Madrid -vint a cada lloc-, que gestiona Creu Roja i que pertanyen al Ministeri d’Immigracions. “Són llocs que estan destinats a persones que han arribat a les costes en situació d’extrema vulnerabilitat i s’hi dona cobertura a les seves necessitats bàsiques d’alimentació durant un màxim de tres mesos”, explica la directora d’Inclusió Social i Cooperació Internacional de Creu Roja Balears, Dolça Feliu, qui comenta que també fan “accions formatives principalment d’aprenentatge de l’idioma”. Feliu no descarta que s’obrís un centre d’aquestes característiques a les Illes, si la ruta per les Balears fos més estable. “No hem arribat a un nombre que no es pugui gestionar”, afegeix.

Durant els mesos de confinament no ha arribat cap embarcació d’aquest tipus a les costes de l’Arxipèlag balear. Aquesta aturada no és generalitzada. “A les Canàries hi han continuat arribant durant aquests mesos”, assenyala la tècnica de Creu Roja Patrícia Marín. Això sí, una setmana després d’iniciar-se la nova normalitat es va batre el rècord d’enguany en l’arribada de migrants per pastera en un sol dia. Marín, que s’encarrega de coordinar i d’atendre la primera acollida humanitària, explica que tal com fan els turistes, els migrants, després de comprovar el seu estat de salut, també varen emplenar el qüestionari sanitari de prevenció del covid-19, que està traduït a l’àrab i al francès.

La solitud dels menors

El menor no acompanyat que viatjava a l’embarcació que va arribar a Formentera ha quedat sota la custòdia del Consell insular, que en farà el seguiment fins que tingui 18 anys. La institució n’ha tramitat l’ingrés al centre de menors Pare Morey d’Eivissa. Segons fonts de la Conselleria d’Igualtat, “no quedarà a Eivissa perquè el centre està saturat”. Laura Martínez, qui forma part de la Comissió MENA i que ha treballat al centre Norai durant més de deu anys, remarca la solitud en què queden aquests joves. Assegura que només una vegada, a petició d’un menor, varen cercar-ne la família per tornar-lo a ca seva, un dels punts que estableix el protocol de l’Institut Mallorquí d’Afers Socials. En el cas del menor que ha arribat recentment a les Illes, des de la Delegació del govern s’assenyala que no té constància que s’hagi fet cap passa en aquest sentit.

3 MESOS SENSE CAP PASTERA A LES ILLES PEL CORONAVIRUS

Enguany, abans del tancament de fronteres per la pandèmia, als mesos de gener i febrer havien arribat quatre pasteres a les Illes, segons la Delegació del govern. Llavors es varen detenir 56 tripulants. Tres mesos després, pocs dies abans de l’obertura de fronteres internacional, el 17 de juny, varen tornar a aparèixer embarcacions amb migrants a les costes de l’arxipèlag balear. Durant el juny s’han interceptat vuit pasteres amb 89 persones, 57 de les quals arribaren el 29 de juny. En total, el 2020 marcat pel covid-19 s’han localitzat 12 pasteres, amb 145 migrants. El 2019 varen ser 41 embarcacions, amb 507 persones.

stats