Societat 20/05/2021

Els interiors de la restauració podran obrir fins a les 18 h a les Balears

A més, l'horari d'obertura de les terrasses s'amplia fins a les 23 h

4 min
Els pocs restaurants que queden oberts a Menorca volen treballar en millors condicions.

PalmaEl portaveu del Govern balear, Iago Negueruela, ha informat aquest dijous de les darreres flexibilitzacions de les mesures sanitàries acordades a la Mesa de Diàleg Social d'avui horabaixa i que entraran en vigor a partir del 23 de maig. Entre aquestes, hi destaca principalment que els interiors dels bars i restaurants de les Balears podran obrir fins a les 18 h, amb variacions de l'aforament segons cada illa i segons si tenen terrassa o no.

Concretament, a Mallorca i Eivissa podran obrir al 50% si no tenen terrassa i al 30% si en tenen. En qualsevol cas, el màxim permès serà de 150 persones i en taules de quatre. A Menorca i Formentera, en canvi, tots els establiments de la restauració podran servir a l'interior fins a ocupar un 50% de l'aforament, independentment de si tenen terrassa o no. A hores d'ara, ho podien fer fins a les 17 h.

A banda d'això, Negueruela ha anunciat que l'horari de les terrasses s'amplia fins a les 23 h a totes les illes excepte a Formentera, on s'ampliarà fins a les 23.30 h. A Mallorca i Eivissa les taules continuaran sent de quatre persones, mentre que a Menorca podran de ser de com a màxim sis i a Formentera de vuit. Cal recordar que el Govern ha acordat ajornar el toc de queda fins a mitjanit, mesura que ha avalat aquest dijous el Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears i que també entrarà en vigor el 23 de maig.

Totes aquestes mesures, que tenen el suport dels sindicats CCOO i UGT i les patronals PIMEM i CAEB, s'aprovaran aquest divendres en Consell de Govern extraordinari i entraran en vigor diumenge. Negueruela ha explicat que els indicadors epidemiològics de l'Arxipèlag han permès prendre aquesta decisió. El conseller ha recordat que la incidència acumulada del covid-19 a 14 ha davallat dels devers 60 casos per cada 100.000 habitants fa dues setmanes a poc més de 45 i que la taxa de positivitat se situa al voltant del 0,8%, la meitat que 15 dies enrere. A més, totes les Illes es troben a hores d'ara en nivell 1 d'alerta sanitària.

Si bé tant sindicats com patronals han signat l'acord de la Mesa de Diàleg Social d'avui, el portaveu de CCOO, José Luis García, ha criticat que a ells els agrada "debatre", fet que no ha passat en aquesta ocasió. García ho acusa al fet que la majoria de decisions ja estaven preses i s'havien filtrat als mitjans. En aquest sentit, el representant de PIMEM, Toni Mora, ha destacat alguna de les propostes que han duit a la mesa i que s'han rebutjat, com ara que els interiors de la restauració puguin obrir el torn de sopar i no el de dinar.

Altres flexibilitzacions

Aire lliure i esport

Juntament amb les mesures de la restauració, el Govern preveu flexibilitzar altres restriccions. Així, l’activitat a l’aire lliure sense contacte s’amplia de 15 persones a 30. Alhora, a les instal·lacions esportives a l’aire lliure, cobertes i centres esportius es permetrà que a les classes dirigides hi hagi un màxim 20 persones en el cas d’activitats d’intensitat baixa i d’un grup de màxim 15 persones en el cas d’activitats d’intensitat alta, i continua sent obligatòria la mascareta. 

En les competicions esportives d'àmbit autonòmic o insular quedarà permesa l'assistència de públic amb algunes condicions. En instal·lacions esportives cobertes, hi haurà un 30% de la cabuda màxima fins a un màxim de 200 persones; en instal·lacions esportives descobertes, un 50% de la cabuda màxima fins a un màxim de 500 persones. En el cas de les competicions estatals o internacionals es mantenen els percentatges, però l'assistència màxima podrà ser de 500 persones en llocs coberts i de 1.000 en descoberts.

Cultura i comerç

Quant als cinemes i circs, el Govern permetrà a partir del 23 de maig el consum d'aliments i begudes amb una capacitat màxima del 50%. I als teatres, auditoris, sales de concerts i similars la capacitat màxima serà de dos terços del total amb els seients preassignats. Així mateix, a les biblioteques, arxius, museus, sales d'exposicions, monuments i altres equipaments culturals, la capacitat màxima s'estableix en el 75% de l'autoritzada i les activitats grupals es faran en grups de com a molt 30 persones en interiors i de 50 en exteriors.

Per altra banda, els comerços podran obrir fins a les 22 h i la capacitat permesa s'amplia al 100% a totes les Illes, condicions que també s'apliquen als centres comercials i grans superfícies. Ara bé, hauran de garantir que no se superin els nivells de CO₂ i mantenir-los per sota de 800 ppm a tot l'establiment, fet que els obliga a instal·lar aparells de mesura que siguin visibles al públic. Els mercats ambulants, per part seva, podran recuperar el 100% dels llocs habituals o autoritzats, independentment del nombre de parades que tinguin.

Esdeveniments i oci

Pel que fa a les vetlles, enterraments i altres cerimònies, s'incrementa l'aforament fins a 50 persones als exteriors i 20 als interiors (sempre que no se superi el 50% de la cabuda de l'establiment). Dins el sector hoteler i els establiments turístics, els espais comuns es podran ocupar al 50% i tenir habitacions compartides, sempre que no se superi ni el 50% de la cabuda ni les 6 persones. A banda d'això, els congressos, seminaris, jornades, conferències i esdeveniments es podran fer amb 150 persones com a màxim a espais exteriors i 100 persones màxim i el 75% de la capacitat màxima autoritzada de l'espai en el cas dels interiors.

Els centres recreatius per a la gent gran, però, hauran de mantenir l'ocupació al 50%. Ara bé, fins a 50 persones podran participar en activitats a l'exterior i 20 a l'interior. L'aforament també queda a la meitat als locals d'oci infantil, on els grups podran ser de fins a 20 persones a interiors i de 50 a exteriors.

stats