Societat 20/05/2021

El TSJIB torna a autoritzar el toc de queda a les Balears, ara a mitjanit

Com en l'anterior vegada, tres magistrats de la sala contenciosa han votat a favor i dos ho han fet en contra

ARA Balears
2 min
Aldarulls a plaça Espanya de Palma contra el toc de queda.

PalmaEl Tribunal Superior de Justícia de Balears (TSJIB) ha autoritzat, per segona vegada, la petició del Govern balear de mantenir les mesures sanitàries excepcionals per motius de salut pública 15 dies més, entre les quals es troba el toc de queda. De nou, ho ha fet amb el vot particular dos magistrats en contra i tres vots a favor, segons ha informat el TSJIB en un comunicat. El Tribunal argumenta que "davant el risc de caràcter transmissible, el que sense dubte es dona en la pandèmia que patim, l'autoritat sanitària pot adoptar qualsevol mesura que consideri necessària".

En aquesta darrera actualització de l'acord del Consell de Govern del 17 de maig, l'Executiu només ha introduït alguns canvis: retardar el toc de queda a la mitjanit i ampliar les reunions socials, de fins a vuit persones en exterior i sis en interior, sense límit de nuclis de convivència. Així mateix, es mantenen els controls a ports i aeroports de les Illes i les limitacions de persones en llocs de culte, mesura en la qual el Govern posa especial atenció pel Ramadà, atès que actualment la comunitat musulmana l'està celebrant.

Recurs al Suprem

La novetat d'aquesta darrera interlocutòria és que sí que admet un recurs de cassació davant el Tribunal Suprem en un termini de tres dies hàbils. L'anterior decisió judicial del TSJIB no ho permetia perquè es va aprovar el 7 de maig, dos dies abans que sortís publicat al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) el decret estatal que habilitava aquesta possibilitat. Això permetrà que la Fiscalia, que aquest dimecres ja va anunciar que tornarà a oposar-se a mantenir el toc de queda, recorri la resolució. Així ho va assegurar el fiscal superior de les Illes, Bartomeu Barceló, en declaracions als mitjans a les portes del TSJIB.

Sigui com sigui, la interlocutòria considera que el Govern ha justificat adequadament les mesures que demana autoritzat, atès que "el nombre de persones vacunades actualment no arriba a un percentatge d'immunitat suficient per arribar a la col·lectiva". Els magistrats mantenen que "la incertesa sanitària justifica decisions la idoneïtat i necessitat de les quals són incertes". Per això, apel·len al "principi de precaució" per protegir els béns fonamentals de la vida humana i la salut i assenyalen que aquest principi "actua en l'espai no colonitzat per certesa científica".

Aquesta segona interlocutòria també té un vot particular de les dues magistrades que ja es van oposar inicialment a autoritzar les mesures. Les magistrades Carmen Frígola i Alicia Ortuño consideren que només s'hauria d'haver avalat parcialment l'acord del Consell de Govern, sense autoritzar el toc de queda i les limitacions a trobades socials en espais interiors privades. Ambdues entenen que davant la bona situació epidemiològica actual de Balears, aquestes són mesures "dràstiques" i que no són "proporcionals".

stats