Societat 19/05/2021

La Fiscalia torna a oposar-se al toc de queda a les Balears

També es mostra en contra de les limitacions a reunions socials en espais privats

ARA Balears
2 min
Un policia vigila el compliment del toc de queda en el carrer Blanquerna de Palma.

PalmaLa Fiscalia de les Balears tornarà a oposar-se a mantenir el toc de queda i les limitacions a trobades socials en espais privats a la Comunitat, mesures que varen ser aprovades pel Consell de Govern i remeses al Tribunal Superior de Justícia de Balears (TSJIB) per a la seva autorització.

Així ho ha explicat el fiscal superior de les Illes, Bartomeu Barceló, en declaracions als mitjans a les portes del TSJIB. El Govern va aprovar dilluns les mesures que regiran entre el 23 de maig i el 6 de juny. Els únics canvis respecte de la quinzena anterior són que el toc de queda es retarda una hora (en comptes de començar a les 23.00 hores ho farà a la mitjanit), i que s'amplien les trobades socials –fins a vuit persones en exteriors i sis en interiors, sense importar els nuclis de convivència. L'Executiu celebrarà aquest divendres un Consell de Govern extraordinari en el qual ja espera comptar amb una resposta del TSJIB, tal com va informar aquest dimarts la presidenta balear, Francina Armengol, en el ple del Parlament.

Segons ha destacat Europa Press, la Fiscalia manté els mateixos arguments que en el procediment anterior, en el qual el Tribunal va donar llum verda a les mesures de l'Executiu. Així, el Ministeri Públic entén que aquestes restriccions vulneren drets fonamentals i que no és procedent adoptar-les sense el paraigua legal de l'estat d'alarma. El fiscal ha recordat que aquesta vegada sí que escau el recurs de cassació, que recauria en el fiscal de sala contenciosa administrativa del Suprem. En el procediment d'autorització anterior no es va poder recórrer davant el tribunal perquè el decret que habilitava aquesta via no havia entrat en vigor quan es van aprovar les mesures.

Quant al recurs de reposició, que es presenta davant la mateixa sala que va dictar l'acte, el fiscal ha reiterat que és una qüestió "pràctica", ja que en l'acte anterior, en tractar-se d'una resolució amb dos vots particulars, "se suposa que està molt debatuda". Barceló ha rebutjat comentar si esperen que el TSJIB mantingui o canviï la seva postura. "Nosaltres feim el que consideram que hem de fer en defensa dels drets dels ciutadans", ha dit.

Cal recordar que el passat 11 de maig la Fiscalia va decidir no recórrer la interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia que avalava mantenir el toc de queda a la Comunitat. La resolució donava un termini de cinc dies naturals per interposar un recurs de reposició, però Barceló va descartar aquesta opció. El fiscal va considerar que no era viable, atès que el recurs de reposició es presenta davant la mateixa sala que va aprovar la interlocutòria, amb tres vots a favor i dos en contra. A més, Barceló va exposar que no hi cap un recurs de cassació davant el Tribunal Suprem per una qüestió de temps.

stats