Política 18/05/2021

Armengol assegura que el Govern vol "anar alleugerint" les restriccions

La presidenta del Govern espera tenir divendres la resposta del TSJIB per mantenir les mesures sanitàries

2 min
La presidenta del Govern, Francina Armengol, aquest dimarts en el ple del Parlament

PalmaLa presidenta del Govern, Francina Armengol, ha tornat a justificar aquest dimarts en el ple del Parlament la desescalada lenta que està aplicant l'Executiu a les Balears, però també ha assegurat que hi ha la voluntat d'"anar alleugerint" les restriccions, sobretot a mesura que el procés de vacunació avanci. Els diputats Josep Castells (Més per Menorca), Lina Pons (El Pi) i Patricia Guasp (Ciutadans) han demanat per aspectes diversos de la desescalada i han reclamat que l'Executiu faci passes per avançar en aquest sentit.

"Li voldria proposar que mantingui el control extern i el faci compatible amb un alleugeriment en el plànol intern", ha demanat Castells durant la seva intervenció. El diputat ecosobiranista ha considerat que la seguretat és compatible amb una reobertura més gran, encara que també ha reconegut que el Govern té una "aposta coherent" amb "no només conseqüències econòmiques", sinó també amb "una vessant important en la salut".

Armengol ha recordat que el Govern sempre ha demanat a l'executiu espanyol "totes les armes possibles per prendre les decisions que recomanen els experts sanitaris" i que el manteniment de les restriccions de drets fonamentals després que acabàs l'estat d'alarma el 9 de maig ha estat "emparat pel Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears" (TSJIB)". "La desescalada lenta està funcionant", ha afirmat, a més de destacar que la incidència acumulada és de 47 casos per cada 100.000 habitats a 14 dies i de poc més de 20 casos a set dies. "Ahir vàrem aprovar allargar 15 dies més algunes mesures i ara cal tornar al TSJIB", ha afegit.

En una altra de les seves intervencions, la presidenta ha reiterat que és cabdal que la situació epidemiològica permeti l'arribada de turistes aquest estiu. "Sabem que segons la temporada que tinguem la gent viurà millor o pitjor el pròxim hivern", ha remarcat. "Segons evolucioni la població immunitzada podrem accelerar més o menys la desescalada. La voluntat és anar alleugerint mesures", ha afegit.

Cs reclama un pla de desescalada

La portaveu de Cs, Patricia Guasp, ha tornat a reclamar al Govern un pla de desescalada, "amb fases, indicadors epidemiològics i restriccions concretes". "Què significa que la situació està sota control? De quina incidència concreta parlam? Per què les Balears estan en fase 1 per al govern espanyol i en fase 2 per a la Conselleria de Salut? Ens pot donar una planificació, un timing per donar seguretat a ciutadans i empreses?", ha demanat.

Armengol ha recordat que "l'entrada de la soca britànica" condiciona des de desembre la desescalada plantejada pel Govern, que ha de ser "lenta, rigorosa i segura". La presidenta ha reiterat que l'acceleració de les mesures de desescalada dependrà de "la progressió de la vacunació". "Ja tenim molt obert: la cultura, els esports, la gastronomia o la restauració", ha afegit la cap de l'Executiu, qui ha considerat que les Balears estan en una posició "excel·lent" per a la temporada que està a punt de començar.

stats