Societat 20/09/2022

Més per Menorca critica la vigilància de la posidònia a les Illes: "És un fracàs"

El conseller de Medi Ambient contesta que "l'objectiu del servei no és sancionar i no sempre hi ha un agent de Medi Ambient a les embarcacions"

Patrícia Segura
2 min
Un agent de Medi Ambient donant indicacions al propietari d’un iot.

PalmaLa vigilància de la posidònia oceànica ha protagonitzat les crítiques de Més per Menorca al Govern aquest dimarts al Parlament. El diputat Josep Castells ha retret al conseller de Medi Ambient, Miquel Mir, la "insuficiència de recursos que s'hi destinen", durant la interpel·lació presentada pel grup parlamentari mixt sobre el control dels fondeigs sobre posidònia. "La vigilància que fa el Govern de la posidònia és un fracàs", opina el menorquinista. Al torn de la seva rèplica, Mir ha contestat que "l'objectiu del servei no és sancionar i no sempre hi ha un agent de Medi Ambient a les barques".

El debat ha començat amb les acusacions de Castells. Segons ell, l'Executiu fa una "mala gestió en la conservació d'una espècie vital per a la preservació del medi marí". A més, ha afegit que "la saturació del litoral fa que l'operatiu del control de la posidònia es vegi desbordat". I ha reclamat que a les embarcacions fondejades damunt posidònia se'ls hauria d'obrir un acte d'infracció, no només informar amb fullets.

"El servei es contracta de juny a setembre de manera lineal, quan és evident que el juliol i l'agost hi ha molta més feina. Per exemple, al sud de Ciutadella, una zona que queda sense controlar perquè hi ha tants de fondejos que la barca no hi pot arribar", ha continuat, posant en dubte el compliment del decret 25/2018, de 27 de juliol, sobre la conservació de la posidònia oceànica a les Illes Balears. A més, ha destacat el problema de les pernoctacions i els fondejos nocturns per l'horari dels vigilants, que és de 10 a 19 hores.

Hi ha recursos suficients? Miquel Mir, conseller de Medi Ambient i Territori, ha contestat que no i ha reclamat la participació de les altres administracions: "L'Estat no ha aportat mai cap recurs per un tema que, a parer, és competència seva de domini públic maritimoterrestre i de biodiversitat".

Al torn de la seva rèplica, ha afegit que "el decret s'està complint i aplicant d'una manera notable, encara que hi ha coses a les quals no hem arribat". Pel que fa a les multes, ha explicat que "els patrons de les barques no tenen capacitat sancionadora perquè l'objectiu del servei és informatiu, i no sempre hi ha agents de Medi Ambient a les barques que puguin determinar establir o no actes".

18 embarcacions a les Illes

Els vigilants es limiten a supervisar la posició de les àncores i a informar de les prohibicions del fondeig sobre la posidònia oceànica a les zones amb més afluència de vaixells durant els mesos d'estiu. Segons el darrer contracte signat aquest any, el Govern balear invertirà gairebé tres milions d'euros en 18 embarcacions per als pròxims cinc anys. Els guardians es van posar en marxa al maig i finalitzaran la vigilància a l'octubre. Per illes, a Mallorca hi ha sis embarcacions, cinc a Formentera, quatre a Eivissa i tres a Menorca que, durant cinc mesos, controlen el fondeig a 27 localitzacions de les Illes.

stats