Societat 19/01/2022

Més de la meitat de residències de les Balears tenen brots de coronavirus

Hi ha 320 usuaris positius en 30 geriàtrics i, per ara, només el 10% ha necessitat hospitalització

2 min
Una usuària d'una residència de gent gran.

PalmaCom en tots els àmbits, la sisena onada també ha provocat un rècord de contagis a les residències de gent gran. Segons les darreres dades de la Conselleria de Salut, actualment hi ha 30 geriàtrics amb brots de coronavirus, això són més de la meitat dels centres residencials que hi ha a les Illes (55 en total). Entre els usuaris, s'han detectat 320 positius actius, mentre que també hi ha 278 treballadors afectats.

Quines conseqüències tindrà l'expansió del virus en aquests espais especialment vulnerables? "No es poden fer previsions", asseguren fonts del Departament de Salut. Així i tot, assenyalen que la majoria han rebut la tercera dosi de la vacuna contra el covid-19 i que, per ara, només el 10% ha requerit hospitalització.

Les residències amb brots més grans es troben a Mallorca. Es tracta de Bocambilia, amb 80 usuaris i 13 treballadors infectats; Bonanova, amb 53 residents i 34 treballadors contagiats; DomusVi Can Carbonell, on hi ha 25 usuaris i 17 sociosanitaris afectats; Ciutat Jardí, amb 25 residents i set professionals actius; Posada dels Olors, on s'han detectat per ara 24 infeccions entre residents i set entre treballadors; i Oasis, amb 20 usuaris i cinc cuidadors contagiats.

Cal recordar que els treballadors de centres per a persones dependents han d'estar vacunats completament per anar a treballar o, si no, sotmetre's a tres proves diagnòstiques de SARS-CoV-2 per setmana. A més, les persones que vulguin entrar per visitar els residents han de presentar el certificat Covid de la Unió Europea.

Els contagis s'alenteixen

Els darrers dies els contagis diaris a les Balears han anat davallant i la consellera de Salut, Patricia Gómez, ha afirmat que "a final de setmana" es pot arribar al pic de l'onada. Així i tot, ha avançat que les reunions socials per Sant Antoni i Sant Sebastià poden fer pujar les infeccions la setmana que ve. Quant a les hospitalitzacions, preveu que "segurament aniran a més" perquè primer s'ha de consolidar la davallada de la corba perquè pugui començar a notar-se l'efecte als hospitals.

D'altra banda, Salut ha comunicat quatre morts més a causa del virus, que eleven a 1.103 les defuncions durant la pandèmia a les Balears. Es tracta de dues dones i dos homes d'entre 79 i 91 anys que varen morir entre el 13 i el 17 de gener a Mallorca. Així mateix, en 24 hores s'han detectat 3.456 nous contagis i la taxa de positivitat ha estat d'un 34,30%. La incidència acumulada a 14 dies és de 3.100 casos per 100.000 habitants.

La pressió assistencial continua sent molt alta a l'Atenció Primària, que fa el seguiment de 62.037 persones. Els hospitals atenen 358 pacients amb covid-19 a planta i 86 a l'UCI, les quals continuen en risc molt alt perquè l'ocupació dels llits covid-19 supera el 25%. Per acabar, entre els professionals de l'IB-Salut hi ha 826 sanitaris aïllats, 659 dels quals estan contagiats.

stats