Societat 26/05/2021

Més de 4.700 pacients amb covid-19 han ingressat a urgències de Son Espases durant la pandèmia

L'hospital de referència només atén 15 persones infectades actualment i manté el 90% de l'activitat ordinària

2 min
Josep Pomar: “Anam cap a un hospital tecnificat però la millor tecnologia és temps per al malalt”

PalmaEl Servei d'Urgències de l'hospital de Son Espases ha atès 4.712 pacients amb coronavirus al llarg de tota la pandèmia: 1.591 durant la primera onada, 1.471 en la segona i 1.650 en la tercera. Així n'ha informat el gerent del centre referent a les Illes Balears, Josep Pomar, al Parlament balear. Ha assegurat que la resposta de l'hospital "ha estat excel·lent" i que "no ha defallit en cap moment". "És mèrit dels professionals i del model organitzatiu", ha afegit.

Ara com ara, amb una situació sanitària de baix risc a l'Arxipèlag, el centre atén només 15 persones amb covid-19 i pot mantenir el 90% de l'activitat ordinària. Pomar ha recordat que el moment "amb més intensitat" va ser a la tercera onada, "però paradoxalment va tenir un desgast molt més petit" per l'experiència al llarg dels mesos. "Això mostra que l'hospital va atendre i va adaptar la seva manera de manejar els pacients. Ha davallat la mortalitat i les estades. Ens podem felicitar", ha ressaltat.

El gerent ha comparegut en comissió parlamentària, demanada pel grup del Partit Popular, per explicar per què no van fer proves PCR a tots els pacients que ingressaven fins al novembre del 2020. Pomar ha subratllat que "ni ara ni en el moment que es canvià de criteri" hi havia cap indicació explícita ni per part del Ministeri de Sanitat ni dels organismes internacionals per fer PCR a tothom que hi ingressava.

En aquest sentit, ha assegurat que fins llavors es feia la prova a les persones que ingressaven per cirurgies, alguna prova invasiva o situacions que podien produir aerosols. Representaven més del 80% dels hospitalitzats, segons el gerent. Així i tot, ha remarcat que el més important és la protecció: "Fer una prova no desvincula els professionals de continuar prenent totes les mesures preventives".

Pel que fa al material, Pomar ha admès que al principi "va ser molt ajustat", però que han pogut demostrar que "la protecció ha estat molt ben feta". Prova d'això és que el percentatge de positivitat dins l'hospital sempre ha estat més baixa que en la població general. En general, no ha passat de l'1% i en el pic més alt va arribar al 3%.

stats