Societat 30/08/2022

Més de 300.000 consultes mèdiques perdudes en un any a les Illes per no anul·lar la cita

A l'Atenció Primària gairebé el 80% de les persones que no hi acudeixen no avisen prèviament

2 min
Una doctora d'un centre de salut de les Illes.

PalmaEls missatges de text del Servei de Salut ho recorden: si no pots acudir a la cita, anul·la-la, però la majoria de vegades això no passa i les consultes es perden. En concret, de les 456.675 persones que varen faltar a la consulta mèdica al llarg de l'any passat a les Illes Balears, 337.790 no cancel·laren la cita, segons les dades de la Conselleria. El departament de Patricia Gómez alerta de la "ineficiència" que genera aquest fet als centres assistencials.

En el cas dels hospitals, el 60% dels pacients que tenien cita no avisaren que no hi anirien (102.312 pacients, el 7,4% dels torns adjudicats), mentre que a l'Atenció Primària aquesta xifra augmenta fins al 78% (354.363 usuaris, el 3,7% del total). Cal dir que, en un any, l'IB-Salut fa més de 10 milions de consultes d'Atenció Primària, 43.000 intervencions quirúrgiques i mig milió de proves diagnòstiques.

Des de juny, tothom qui vulgui demanar, modificar o anul·lar cites amb qualsevol professional del centre de salut ho pot fer a través del servei d'InfoSalutConnecta (al telèfon 971 22 00 00), un filtre telefònic que va posar en marxa el Servei de Salut per descongestionar les consultes a la Primària i per optimitzar els recursos. Durant el primer mes, la central va atendre més de 80.000 telefonades, en el 30% de les quals es va poder resoldre la petició sense necessitat de donar cita.

Les llistes d'espera no afluixen

Notificar les cancel·lacions també contribuiria a reduir les llistes d'espera, tant als centres de salut com als hospitalaris, aquestes darreres encara molt tocades per l'efecte de la pandèmia i la manca de professionals. Salut va anunciar al març un pla de xoc, dotat amb 18 milions d'euros, per reduir "dràsticament" l'espera per a intervencions quirúrgiques i visites a especialistes.

Per ara, l'espera mitjana per a una consulta amb un especialista es manté encara per damunt del 2021: actualment és de 60 dies, mentre que al juliol de l'any passat era de 45 dies. A més, d'ençà que es va anunciar el pla de xoc, la demora ha augmentat de 54 dies al març als 60 dies del mes passat. Així i tot, cal tenir en compte que a l'estiu augmenta molt la demanda assistencial pel turisme, que coincideix amb les vacances dels professionals.

D'altra banda, l'espera mitjana per a una intervenció quirúrgica és de 121 dies, lleugerament per davall de l'any passat, quan era de 124. Això sí, hi ha més pacients. Ara com ara 14.381 usuaris esperen una operació no urgent, mentre que el juliol del 2021 eren 12.856.

stats