Societat 15/12/2022

Més de 2.000 persones no poden pagar l'aigua a Palma

Emaya ofereix dos tipus d'ajuda per als consumidors vulnerables: 134 s'han acollit a la garantia de subministrament i 1.939, a la bonificació per baixos ingressos

2 min
A Palma hi ha 1.939 consumidors acollits a la bonificació per baixos ingressos.

PalmaSón passades les 11 del matí d'un dimecres i dues dones fan coa per entrar a les oficines d'Emaya a Palma. Per la conversa que tenen amb la guàrdia de seguretat de la porta, tenen problemes amb el subministrament. Una d'elles ja està sense aigua i li diuen que fins l'endemà no en tornarà a tenir. Encara que no aprofundeixen en els motius, és una situació a la qual s'enfronten més de 2.000 persones a Palma. Aquestes són les que o bé tenen bonificacions en el rebut o estan exemptes de pagar-lo perquè no s'ho poden permetre, és a dir, que no tenen els recursos per fer-ho.

L'empresa municipal Emaya ofereix dues opcions als usuaris que tenen dificultats econòmiques. Per una banda, existeix la bonificació per baixos ingressos, la qual s'aplica a 1.939 consumidors a hores d'ara, segons les darreres dades de l'empresa. Els habitatges que es poden acollir al 100% de la bonificació en quotes fixes d'aigua i clavegueram són els que tenen ingressos bruts anuals de 17.500 euros o menys, tal com explica Emaya a la seva pàgina web. A més, se'ls aplica un 80% de descompte en el servei de Residus Sòlids Urbans i un 75% en el cànon de sanejament.

Per altra banda, hi ha la garantia de subministrament per a consumidors vulnerables, que actualment s'aplica a 134 contractes. Aquests casos tenen assegurat que no se'ls tallarà l'aigua si tenen cap deute o si no paguen la factura. Ara bé, per obtenir la bonificació, s'ha de justificar d'alguna manera. Segons informen fonts d'Emaya, "aquesta característica pot trobar-se en casos que presenten l'aplicació del bo energètic, aplicat en la factura del llum (per la qual cosa s'entén que han passat les condicions posades a escala estatal), o perquè el consistori emet l'informe, en el qual s'indica el risc d'exclusió social i sol·liciten l'aplicació".

Els casos invisibles

No obstant això, cal tenir en compte que dins aquestes xifres no s'inclouen totes les persones que tenen dificultats per pagar l'aigua. Les mateixes fonts d'Emaya recorden que "hi ha famílies que podrien considerar-se vulnerables, però com que viuen de lloguer, el comptador està a nom del propietari, de manera que el subministrament està inclòs en la mensualitat". Així, aquests consumidors amb problemes per pagar l'aigua de vegades es troben diluïts en els que reben ajudes pel lloguer o altres prestacions de l'àrea de Benestar Social.

stats