Societat 15/11/2021

Malgrat els pacients recuperats, augmenten els casos i les hospitalitzacions per covid-19

Els indicadors de la pandèmia continuen a l'alça

2 min
Un home camina pel barri de Son Gotleu

Més de 100.000 illencs ja han superat el coronavirus des de l'inici de la pandèmia. Segons les dades que ha fet públiques aquest dilluns la Conselleria de Salut, els professionals sanitaris de l'Arxipèlag han donat l'alta epidemiològica a un total de 100.131 residents a les Balears i actualment 1.440‬ tenen encara el contagi actiu. Així, des de l'inici de les Balears s'han detectat a la Comunitat Autònoma 102.584 contagis‬ (386 en les darreres 72 hores) i 1.013 persones han mort a causa del virus.

Els indicadors continuen a l'alça una jornada més i la incidència acumulada els darrers 14 dies supera, de nou, els 100 casos per cada 100.000 habitants. Pel que fa a la situació dels hospitals, la pressió també continua augmentant. Aquest dilluns 24 residents a les Illes Balears requereixen l'atenció de les Unitats de Cures Intensives, mentre que 42 més estan ingressats a planta. La xifra d'illencs atesos per Atenció Primària també augmenta i aquest dilluns la xifra de residents controlats s'ha elevat fins a 1.670.

Un altre dels indicadors de la pandèmia que continua en clar ascens és la taxa de positivitat. Aquest dilluns s'ha registrat una taxa d'un 4,11%, quasi el doble que la setmana passada. Tot i el pic de casos, morts i la pressió hospitalària el Govern balear ha descartat, per ara, imposar noves restriccions sanitàries a l'Arxipèlag com ja han fet altres comunitats com el País Basc.

La vacunació no remunta

Cap de les dates claus ni els moments esperats per a la remuntada de la campanya de la vacunació ha tingut l'impacte esperat. Inicialment des de la Conselleria de Salut apuntaven que el final de l'estiu i la temporada turística marcaria un punt d'inflexió i s'elevaria la xifra d'illencs vacunats, però la diferència va ser pràcticament insignificant. Posteriorment s'esperava que la reobertura de l'oci nocturn marcàs també un abans i un després en la vacunació dels més joves, però tampoc es va tenir la resposta esperada, i la realitat és que la campanya de vacunació a l'Arxipèlag està estancada des de final d'agost, quan s'aconseguí l'abans anomenada immunitat de grup.

Actualment a les Illes Balears 870.915 persones (un 84,16% de la població diana) han rebut, com a mínim, la primera dosi de la vacuna, mentre que el 82,5% de la població diana (853.749 persones) ja ha rebut les dues dosis o ha completat la pauta.

Cal recordar que la setmana passada es començà a administrar la dosi de reforç a les persones residents a les Balears majors de 70 anys o que havien rebut la dosi de Janssen, i encara s'està estudiant si aquesta tercera dosi l'hauran de rebre tots els residents a l'Arxipèlag.

La incidència a les escoles continua creixent

El nombre de casos detectats entre docents i alumnes dels centres educatius de les Illes Balears continua a l'alça una setmana més. Segons les dades de la Conselleria de Salut, en els darrers set dies s'han detectat 94 positius entre els estudiants i 5 casos de covid-19 entre el professorat. Aquests nous casos, sumats als anteriors, han provocat que actualment hi hagi 34 grups en quarantena i un total de 529 alumnes en aïllament.

Salut ha informat que aquests casos s'han detectat a un total de 28 centres educatius; 23 a Mallorca, 3 a Menorca i 2 a Eivissa. Formentera es manté com l'única illa sense cap cas actiu ni cap grup ni estudiant en quarantena a causa de la pandèmia.

stats