Societat 20/10/2015

Peix llençat abans que regalat? La sentència que desmunta un acomiadament rocambolesc

El Tribunal Suprem confirma la resolució del TSJC que donava la raó a la treballadora afectada de Mercadona

Marc Amat
2 min
Entre les obertures de Mercadona a Catalunya hi va haver la d’aquest súper al Mercat de Sants de Barcelona.

BarcelonaVa perdre la feina per regalar a una clienta peix que havia de llençar-se. Va passar a la cadena de supermercats Mercadona a finals del 2013. La mesura va afectar una de les gerents de la secció de peixateria, que duia 19 anys treballant a l'empresa. La companyia valenciana ho va justificar afirmant que els fets constituïen una "falta laboral molt greu" i que la treballadora, fruit de les particularitats del seu lloc de treball, "havia regalat de forma il·lícita articles destinats a la destrucció". De fet, el conveni col·lectiu de Mercadona preveu "l'apropiació indeguda de productes destinats a les escombraries" com a infracció. No obstant, la treballadora va defensar-se al·legant que ho havia fet tan sols perquè el peix no acabés a les escombraries.

El cas va acabar en mans de la justícia. La sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va considerar improcedent l'acomiadament de la treballadora i va respondre a les acusacions de Mercadona afirmant que "no hi va haver robatori, furt, malversació ni apropiació indeguda" en les accions de la peixatera, tot i que sí que havia comès "una falta greu per desobeir els seus superiors en l'exercici de les seves funcions".

La cadena valenciana va replicar amb un recurs i, ara, el Tribunal Suprem ha donat definitivament la raó a la treballadora i ha declarat improcedent el seu acomiadament. En una interlocutòria feta pública avui, el TS desestima el recurs contra la sentència del TSJC i recalca i ratifica el que el tribunal català ja havia considerat: l'acusada no va robar cap producte.

No és la primera vegada que Mercadona ha hagut de presentar-se als tribunals per acomiadaments de treballadors acusats de regalar menjar, per bé que en l'altre precedent l'acomiadament es va declarar procedent. Una sentència del Tribunal Superior de Justícia d'Andalusia declarava vàlid l'acomiadament d'una empleada de l'empresa per haver regalat sis quilos de carn a un client, uns fets que Mercadona considera idèntics al cas del peix, però que presenten una diferència: la treballadora va amagar aleshores que la carn s'havia retirat per no ser "apta per a la venda".

Segons un estudi de l'Agència Catalana de Residus, els catalans llencem a les escombraries una gran quantitat de menjar que encara podríem aprofitar. De fet, es xifra en 262.000 les tones d'aliments que cada any acaben a la brossa de les llars catalanes: 35 quilos per persona. Amb aquestes quantitats, l'organisme apunta que es podria alimentar un total de 500.000 persones. De fet, el 16% de tot el menjar que es malbarata a Catalunya prové de les restes sobrants no aptes per al consum de les cadenes de supermercats. En aquest sentit, països com França ja han aprovat una llei que prohibeix als establiments d'alimentació llençar el menjar i els obliga a lliurar els productes sobrants a diverses ONG que els destinen a les persones necessitades.

stats