Societat 01/07/2022

Menys del 60% de la població illenca té la dosi de reforç

Entre els joves de 20 a 30 anys només el 27% s'ha vacunat amb el tercer vaccí

2 min
Imatge d'arxiu d'un punt de vacunació.

PalmaLa setena onada de covid-19 ja és una realitat a les Illes Balears, i la principal recomanació de la Conselleria de Salut és que tothom que no ho hagi fet es posi la dosi de reforç contra el virus. "L'evidència científica demostra que, si es passa el covid-19 amb les tres dosis, els símptomes són molt més lleus. Hem de protegir la població i també evitar ingressos", va defensar dijous la consellera de Salut, Patricia Gómez, en roda de premsa.

Si bé més del 90% dels ciutadans de les Illes duen les dues dosis de la vacuna contra el covid-19, menys del 60% té la dosi addicional, que es recomana per a majors de 18 anys. Per franges d'edat, els que tenen una taxa més baixa són els joves d'entre 20 a 29 anys, franja en la qual només el 27% s'ha vacunat completament. Entre les persones de 30 a 39 anys la taxa és del 31%; entre 40 a 49 anys, el 51%; de 50 a 59 anys, el 73%; de 60 a 69, el 88%; de 70 a 79, del 97%, i entre els majors de 80 anys, el 100%.

Més enllà d'aquesta recomanació, Gómez va insistir que les persones vulnerables utilitzin la mascareta dins espais interiors, ja que "l'increment dels contagis segurament és per això". Quant a mesures addicionals, de moment no se'n preveu cap. Així i tot, la consellera va avançar que les comunitats autònomes, juntament amb el Ministeri de Sanitat, estudiaran en el marc del Consell Interterritorial de Salut "com seguim amb aquest augment de casos que hi ha a les Balears i a l'Estat".

Els ingressos pugen "considerablement"

Gómez ha admès que els ingressos de persones per covid-19 s'han incrementat "considerablement" la darrera setmana. Segons les darreres dades de la Conselleria –que actualitza cada dijous–, actualment els hospitals illencs atenen 310 persones infectades de coronavirus a planta i 22 a l'UCI, que tenen un 6,4% d'ocupació. Aproximadament en el 50% dels ingressats, el motiu de l'ingrés no és el covid-19, sinó altres patologies. En la darrera setmana, s'han notificat quatre morts a causa del virus.

En aquest sentit, el director general del Servei de Salut, Juli Fuster, va assenyalar en la mateixa roda de premsa que "abans la malaltia era molt seriosa i ara pareix que aquesta variant [l'òmicron BA.5, que provoca el 80% dels casos] és bastant menys letal". El resultat és que ara mateix les estades a l'hospital "són més breus perquè els símptomes duren menys".

350 sanitaris de baixa per covid-19

A la pressió pel covid-19, s'hi sumen les baixes dels professionals a causa del virus (actualment n'hi ha 350 de baixa) i l'augment de la població per la temporada turística. Aquest còctel ha generat moments de saturació important a les urgències, sobretot a Son Espases, que ha arribat a tenir mig centenar de pacients esperant un llit. Fuster ha admès que "hi ha un increment de feina tradicional en aquesta època de l'any", però ha assenyalat que ja s'han posat els reforços que consideren suficients: devers 1.500 professionals més des de maig. "Consideram que s'han de poder resoldre els problemes amb els professionals que hi ha", ha valorat.

stats