Preus

El menú de les Balears ja és el més car de tot l'Estat

Les Illes ja superen Madrid, Barcelona i el País Basc pel que fa al preu del menú del dia

Els preus d’un restaurant del centre de Palma.
ARA Balears
25/11/2025
2 min

PalmaLes Balears sumen un nou rècord pel que fa als preus. Les Illes, que en aquesta darrera dècada han acumulat any rere any una augment en els preus de despeses bàsiques com l'habitatge, tant en lloguer com en compra i en la cistella de la compra, també s'han posicionat al capdavant dels territoris més cars per fer un menú del dia (una proposta que habitualment acostumaven a fer treballadors i residents) en tot l'estat espanyol.

Malgrat que el preu mitjà del menú del dia no ha canviat a les Balears respecte de l'any passat, la mitjana és de 16 euros, el més car de tot l'Estat, segons les dades de l'informe elaborat per Hostaleria d'Espanya en col·laboració amb Edenred, que indiquen que a l'Estat s'ha encarit un 1,5% de mitjana als bars i restaurants, fins a arribar als 14,2 euros.

En concret, el secretari general d'Hostaleria d'Espanya, Emilio Gallego, ha assenyalat que enguany s'ha produït un "estancament" en el preu del menú del dia i ha indicat que els preus d'aliments i begudes s'hi situen molt per sobre, com també els costos salarials del que ha pujat aquest menú.

L'informe revela que el 40% dels restaurants ha elevat el preu entre un 2% i un 3%, mentre que el 30% reconeix que no l'ha apujat enfront d'un 20% que ho ha fet un 1% i un 10% assegura que l'ha elevat més d'un 4%. Per territoris, el menú del dia més econòmic és a les Canàries, que se situa de mitjana amb un preu de 13 euros, seguit d'Astúries (13,2 euros) i Andalusia i Múrcia, amb 13,4 euros.

Mentrestant les Balears, amb un preu mitjà de 16 euros, són el territori on menjar un menú del dia surt més car, seguit pel País Basc (15,8 euros) i Catalunya (15,4 euros), mentre que Madrid se situa en els 14,5 euros. No obstant això, l'informe mostra que les Balears (16 euros), Extremadura (13,7 euros) i el País Basc (15,8 euros) no han apujat el preu del menú del dia respecte de l'any anterior.

El secretari general d'Hostaleria d'Espanya ha advertit que aquells establiments "centrats en el menú del dia s'han de mirar molt". "Estan en un moment en el qual han d'aplicar gestió per tirar endavant amb confiança", ha explicat.

Gallego ha destacat que la tipologia dels establiments amb menú del dia és "molt diversa" a escala estatal, ja que si abans estava destinada al consum del resident, ara també s'ha establert en zones turístiques i s'ha convertit en una "oportunitat interessant" per al turista. Amb tot, els hostelers reconeixen la seva "preocupació" per l'evolució que pot tenir el menú del dia en els pròxims anys a causa de l'encariment dels productes.

stats