Societat 28/10/2022

Els megacreuers han abocat enguany 38.500 tones de CO₂ al port de Palma

En deu mesos han arribat un 43% menys de creueristes, tot i que el trànsit d'aquests vaixells només s'ha reduït un 20% respecte del 2019

2 min
Creuers al port de Palma durant l'estiu de 2021.

PalmaEls creuers han abocat enguany a Palma prop de 38.500 tones de CO₂, 890 tones de diòxid de nitrogen, 635 tones d'òxid de sofre i 74 tones de micropartícules, segons la Plataforma contra els Megacreuers, que ha presentat aquest divendres el seu balanç. Pel que fa a les embarcacions, enguany han arribat un 43% menys de creueristes, tot i que el trànsit de creuers només s'ha reduït un 20% respecte del 2019. Fins ara, han arribat 340 creuers, segons les dades de l'Autoritat Portuària.

L'arribada de megacreuers ha batut rècords el mes d'octubre. El port de Palma ha rebut 84 creuers l'octubre, el 18% dels creuers d'enguany. "Els creuers han anat mig buits, contaminant igual, gastant la mateixa energia, generant així pràcticament les mateixes externalitats en termes de contaminació atmosfèrica i marina i de salut pública", ha denunciat el portaveu de la plataforma i vicepresident de Palma XXI, Jaume Garau. "Venen molts de vaixells, però amb menys passatgers que gasten menys", assegura.

"Tot i que entraven dins els dies que el Govern va anomenar excepcionals, hi ha hagut 11 dies que han arribat més de tres creuers", denunien. Per això, l'organització diu que l'acord del Govern amb la patronal de les companyies de creuers s'hauria de modificar, i veu "invàlida" la limitació, perquè "no és rendible ni econòmicament ni socialment".

Un cost sanitari de més de 56 milions d'euros

A més, alerten que nombroses investigacions vinculen el contacte amb aquests gasos contaminants i molt nocius amb diverses malalties greus. De fet, enguany les emissions contaminants dels creuers a l'atmosfera han tingut un cost sanitari a les Illes Balears de 56.573.445 euros. La plataforma ha calculat també la potència instal·lada necessària per a tres creuers al port de Palma, que seria l'equivalent a la potència mitjana necessària per a 8.000 habitatges.

stats