Societat 06/12/2022

Medi Ambient protegeix més de 7.600 hectàrees de la costa oest d'Eivissa

Cinc espais protegits de la xarxa ecològica europea, situats a Sant Josep de sa Talaia, passaran a tenir la categoria de zona d'especial conservació

2 min
Sancionats dos establiments per abocaments il·legals a les Platges de Comte de Sant Josep de sa Talia

PalmaEl Govern ha aprovat aquest dilluns el Pla de Gestió Natura 2000 de la costa oest d'Eivissa. Així, es protegeixen 7.651 hectàrees terrestres i marines al municipi de Sant Josep de sa Talaia. Els cinc espais protegits de la xarxa ecològica europea que passaran a tenir la categoria de zona d'especial conservació (ZEC) són Es Vedrà - es Vedranell, els illots de ponent d'Eivissa, Porroig, Cap Llentrisca - sa Talaia i la Costa de l'oest d'Eivissa.

Així ho ha anunciat el conseller de Medi Ambient, Miquel Mir, després del Consell de Govern: "L'objectiu és protegir la biodiversitat i potenciar els corredors ecològics que connecten els espais protegits". D'aquesta manera, s'incorpora un corredor ecològic per connectar les ZEC Cap Llentrisca - sa Talaia i Porroig. És una franja de 100 metres a banda del torrent de s'Aigua, que és una zona d'alimentació i cria de l'única subespècie de mamífer endèmica, la geneta eivissenca, i altres espècies com el falcó peregrí i el calàpet.

A més, el pla de gestió preveu la creació de dues noves reserves marines, ses Bledes i es Vedrans, tot i que la seva aprovación depèn de la Direcció General de Pesca. El conseller també ha anunciat que s'ha elaborat un projecte de protecció de bioseguretat per a la conservació de la flora i la fauna dels illots d'Eivissa, a través del qual s'evitarà l'entrada d'ofidis.

Prohibit construir habitatges unifamiliars

Pel que fa a les mesures del pla, Mir n'ha destacat tres. En primer lloc, es prohibeix la construcció d'habitatges unifamiliars a l'espai. També, es regula l'estacionament de vehicles privats en tres categories: autoritzats, no autoritzats però permesos per canalitzar el trànsit, i aquells que s'han d'eliminar. El termini per tancar els aparcaments és de tres anys, i es farà amb la coordinació del Consell d'Eivissa i els ajuntaments implicats. En darrer lloc, s'elaboraran els catàlegs de la xarxa de camins d'especial conservació.

A hores d'ara, les Balears tenen 147.000 hectàrees protegides per figures europees, i des de 2019 fins ara s'han declarat 30.000 hectàrees com a zones d'especial conservació.

stats