Societat 31/03/2021

La mascareta no serà obligatòria a la platja si hi ha distància i un sol nucli convivent

El Govern manté la normativa actual pel que fa als espais naturals, perquè entén que "no s'ha vist superada" per la llei estatal

2 min
La platja de Can Pere Antoni de Palma el primer dia de fase 2

PalmaEl Govern balear manté la normativa actual de la comunitat autònoma pel que fa a l'ús de la mascareta als espais naturals. Aquesta normativa, vigent des de novembre, estableix que no és obligatòria sempre que es compleixi la distància interpersonal de metre i mig i hi hagi un nucli convivent. Així ho ha explicat la consellera de Salut, Patrícia Gómez, aquest dimecres després del Consell Interterritorial de Salut.

Gómez ha defensat que la llei estatal que obliga a dur la mascareta a tot espai públic malgrat que es respecti la distància "permet interpretacions de les comunitats". "Entenem que la normativa que tenim vigent no s'ha vist superada i, per tant, d'entrada mantenim les mesures que estan vigents fins aquests moments", ha detallat.

Així i tot, serà la setmana que ve, en el proper Consell Interterritorial, quan s'aprovarà la decisió consensuada entre totes les comunitats. Durant aquests dies es treballarà una proposta conjunta entre Ministeri i autonomies per "poder interpretar la norma" que, segons la ministra Carolina Darias, ha quedat "descontextualitzada". "Si haguéssim de canviar, faríem modificacions", ha assegurat la consellera. Finalment, ha afegit que "entenem que hi ha sensibilitat per part del Ministeri".

Cal recordar que ahir es va publicar al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) que la mascareta és a partir d'aquest dimecres obligatòria a tot l'Estat independentment de si es manté o no la distància interpersonal d'1,5 metres i en qualsevol espai que no sigui d'àmbit privat, també al mig del bosc o al cim d'una muntanya. Els serveis jurídics de l'Executiu balear entenen que no entra en conflicte amb la normativa autonòmica perquè el text diu que les mesures seran "d'acord amb les indicacions de les autoritats sanitàries".

Durant la reunió, la consellera de Salut ha explicat la situació epidemiològica d'Arxipèlag, que està marcada per un increment gradual de la incidència acumulada. "La incidència a set dies ha pujat un 20% respecte de la setmana passada i, per tant, hem de mantenir les mesures de prudència i màxima seguretat per contenir la quarta onada", ha assenyalat. A escala estatal, aquest índex puja a 12 comunitats, està estabilitzat en tres, i descendeix en quatre.

stats